Ukrajna bejelentette: új atomerőművet építenek az országban

2024.09.02. 15:23
Csihirin városában épül meg az a négy erőműegységből álló atomerőmű, amelyet már a 2000-es években elkezdtek tervezni. Az Enerhoatom vezetője szerint a 38 hektárnyi földterületet már átadták a vállalat számára.

A múlt héten az állami tulajdonban lévő Enerhoatom bejelentette, hogy új atomerőművet – a Csernyihivszki területen található csihirini atomerőművet – tervez építeni. 

Az RBK ukrán hírportál arról számolt be, hogy a szovjet időkben miért „állították le” a csihirini atomerőművet, reális-e egy atomerőmű építése, és mennyire célszerű.

Ukrajna 2050-ig szóló energiastratégiája előírja a nukleáris termelőkapacitás kiépítését. Ehhez az Enerhoatom új telephelyet is keres, és a legígéretesebbnek az Orbita város melletti Csihirint tartja. A tervek szerint ott egy négy blokkból álló, AP1000-es technológián alapuló atomerőművet építenének.

A vállalat szerint a múlt héten megtették az első lépést a projekt megvalósításához. Ennek oka a csihirini városi tanács döntése volt, amely érinti többek között a telekosztási projektre vonatkozó engedély kiadását és 38 hektárnyi földterület átadását az Enerhoatom használatára.

Petro Kotin, az Enerhoatom vezetője szerint Orbitát a modern szatellitvárosok mintájára kívánják újjáéleszteni.

E tervek sikeres megvalósítása jelentős beruházást jelent a háború utáni újjáépítésbe és az állam energiabiztonságának támogatásába. Az innovatív nukleáris technológiák bevezetése Ukrajnát az atomenergia vezető országává teszi, amely egyedülálló tapasztalatokkal és saját technológiai megoldásokkal rendelkezik

– tette hozzá.

Már régóta készülnek az atomerőmű tervei

Először még a 2000-es években állították azt, hogy elkészülhet az erőmű (akkor még ez orosz segítséggel ment volna végbe), de konkrét lépések nem történtek.

Ezt követően 2021-ben esett szó ismét az erőmű megépítésének szándékáról. Kotin akkoriban megjegyezte, hogy a helyi lakosok több mint fele pozitívan állt az atomenergiához, és támogatta az építkezést. 

Az ok, amiért újra beszélni kezdtek a csihirini atomerőműről, az amerikai Westinghouse vállalattal kötött memorandum volt.

ennek a tervnek értelmében az AP1000-es technológián alapuló új nukleáris blokkok telepítését terveznék, és a Hmelnickiji atomerőműnek kísérleti helyszínnek kellene lennie ehhez.

Az oroszok teljes körű inváziója előtt a csihirini létesítményt ígéretesnek tartották, mivel az ország középső részén található, és a régió munkaerővel és korlátlan vízkészlettel rendelkezik. Az orosz energiafenyegetések és az energiahiány miatt a nukleáris energiatermelés ismét napirendre került.

AZ RBK azt is hangsúlyozta az atomerőmű építését illetően, hogy egy teljesen új projektről van szó, nem pedig a korábbi orosz projekt újjáélesztéséről.

Ilyen lenne az új atomerőmű

Az új atomerőművet négy, a Westinghouse AR1000 technológiáját alkalmazó erőműegységgel szerelnék fel. Az Enerhoatom tavaly decemberben írt alá megállapodást a berendezések beszerzéséről. Összesen kilenc erőműegységet terveznek, az első kettőt a Hmelnickij atomerőműben helyezik üzembe.

A III+ generációs AR1000-es nukleáris blokkokat biztonságosabbnak és jobban manőverezhetőnek tartják. Ez ma az egyik legfejlettebb technológia.

Ez lehetővé teszi az atomerőmű biztonsági rendszereinek fenntartását még áramszünet és a dízelgenerátorok vagy más áramellátó rendszerek hiánya esetén is

– mondta Petro Kotin.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit hétfőn is percről percre követjük ebben a cikkünkben.