Itt a végleges jelentés, ezért zuhant le Ebrahim Raiszi iráni elnök helikoptere

2024.09.02. 07:03
A helikopter-balesetet, amelyben Ebrahim Raiszi iráni elnök életét vesztette, elsősorban a sűrű ködöt is magában foglaló időjárási körülmények okozták − közölte vasárnap az iráni állami televízió az incidensről szóló végleges vizsgálati jelentésre hivatkozva.

Ebrahim Raiszi iráni elnök − akit a legfőbb vezető, Ali Hamenei ajatollah potenciális utódjának tekintettek − meghalt, amikor helikoptere májusban lezuhant egy azerbajdzsáni határhoz közeli hegyvidéki régióban. 

Az iráni elnök Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy Ilham Alijev azeri elnökkel avasson fel egy duzzasztógátat.

A helikopter lezuhanásának fő okai a térségben uralkodó időjárási viszonyok voltak

 − állapította meg a zárójelentés az iráni állami televízió szerint, tájékoztatott a Reuters.

Sűrű köd okozta, hogy a Raiszit és társait szállító helikopter a hegynek csapódott − áll az iráni hadsereg által az incidens kivizsgálásával megbízott bizottság által kiadott jelentésben.

Az iráni hadsereg előzetes jelentése májusban azt mondta, hogy a vizsgálat során nem találtak bizonyítékot bűncselekményre vagy támadásra. Sem lövedék, sem más gyanús tárgy ütötte nyom nem volt a helikopter roncsain.

Az iráni elnököt május 23-án temették el szülővárosában, melyen tömegek vettek részt, mintegy hárommillióan rótták le tiszteletüket. A következő elnököt június 28-án választották meg az ország állampolgárai.