Félmillióan tüntettek Izraelben, elegük van a háborúból

2024.09.02. 10:02
Demonstrációk zajlanak szerte Izraelben, miután az ország polgárai elégedetlenek a vezetés tűzszüneti törekvéseivel. Miután az izraeli hadsereg a napokban hat túsz holttestét találta meg a Gázai övezetben, családjaik újabb tüntetéseket szerveznek, többek között Benjamin Netanjahu irodája előtt.

Több százezer izraeli vonult utcára, hogy a tűzszünetért tüntessenek, miután hat túszt holtan talált az Izraeli Védelmi Erők (IDF) a Gázai övezetben.

Csak az ország fővárosában, Tel-Avivban 300 ezren vettek részt a demonstrációk során, koporsókat vittek körbe az utcákon, szimbolizálva a megölt túszokat, sokan pedig tüzet gyújtottak a városba vezető főbb autópályákon, megakasztva a forgalmat.

A tüntetések azután kezdődtek, hogy az izraeli hadsereg hat túsz holttestét találta meg egy alagútban, a Gázai övezetben vasárnap.

Mind a hat izraeli állampolgárt az október 7-i, regionális konfliktust kirobbantó csapás során fogták el a palesztin erők. Sokan azzal vádolják a miniszterelnököt, Benjamin Netanjahut, hogy a polgárok biztonsága helyett a politikát tartja a legfontosabbnak a harcok során, szándékosan olyan feltételeket szabva a tűzszünethez, amelyekbe a Hamász sosem fog belemenni.

A civilek mellett az ország legnagyobb szakszervezete, a Hisztadrut is bejelentett egy egynapos sztrájkot a háború miatt. Arnon Bar-David, a szervezet vezetője azt mondta, hogy helyi idő szerint hétfőn reggel nyolckor leáll a Ben Gurion reptér, valamint egyetemek és gyárak is szünetelni fognak. Több százezer dolgozó vehet részt a mozgalomban. Az izraeli pénzügyminiszter, Bezalel Smotrich szerint a sztrájknak viszont nincs jogi alapja, ezért megkérte az ügyészséget, hogy azonnal intézkedjen. Elmondása szerint a demonstráció csak gyengíti az ország gazdaságát, amire a fegyveres harcok során a legkevésbé van szükségük.

A Sky News értesülései szerint a tüntetők a dühük kifejezésére váltottak arról, hogy tűzszünetre kérnék a kormányt. Az izraeli rendőrség elmondása alapján már 24 embert tartóztattak le a demonstrációval kapcsolatban. Sokan Netanjahu jeruzsálemi irodája elé vonultak, hogy ott fejezzék ki elégedetlenségüket a kormány háborúhoz való hozzáállásával. A miniszterelnök elmondása szerint a palesztin felkelők akadályozzák a tűzszünetet, ugyanis „aki túszokat öl, az nem akar békét”.

Izzat al-Riszk, a Hamász egyik vezetője szerint a hat túsz halála Izrael és az Egyesült Államok hibája, akik nem fogadták el a júliusi tűzszünet feltételeit.

Az eddigi akciókat szervező Túszok Családjainak Fóruma (Hostage Family Forum) hétfőre is tervez tüntetéseket. Arra bátorítják a civileket, hogy legyenek ott a 15 csomópont valamelyikénél.