Politico: Orbán Viktor és Donald Trump barátsága miatt aggódnak Amerikában

D MTI20240712001
2024.09.02. 15:38
A Politico szerint a Donald Trump és Orbán Viktor közötti szoros kapcsolat egyre nagyobb aggodalmat kelt az amerikai republikánus körökben. A lap úgy véli, hogy a magyar kormány „oroszbarát” nézeteket vall, és befolyásolni tudja a Trump mögött álló tábort és az elnökjelöltet.

A Politico emlékeztet, hogy a Konzervatív Partnerségi Intézet, amely egy esetleges második Trump-kormányzat politikáinak inkubációs központja, 2022 októberében társszervezője volt egy vitának arról, hogyan lehetne „békét teremteni Ukrajnában”, a fórumon Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is felszólalt.

Miután helyet foglaltak, a résztvevők röpiratokat kaptak, amelyeken szemérmetlenül oroszbarát beszédpontok szerepeltek – állítják a Politico szerzői.

Felsoroltak párat ezekből: „Oroszországnak megvan az akarata, ereje és türelme a háború folytatásához”; „Az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket súlyosan korlátozni kell, és Zelenszkij ukrán elnököt az amerikai vezetésnek arra kell bátorítania, hogy a fegyverszünet lehetőségét keresse, és ismerje el Ukrajnát semleges országnak.”

Ha az Egyesült Államok továbbra is lehetővé teszi a háborút, az Ukrajna pusztulásához vezet, és további orosz agressziót provokál a Nyugat ellen, ami akár nukleáris konfliktushoz is vezethet

– ez is szerepelt állítólag a röpiraton. 

A magyar kormány befolyásolja az amerikai republikánusokat?

A lap cikkében emlékeztettek arra, hogy hónapokkal korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök Szijjártó Péternek magyar külügyminiszternek a Barátság Rendje kitüntetést adományozta, a legmagasabb orosz állami kitüntetést, amelyet külföldiek kaphatnak.

A Politico úgy véli: a fenti eset jól példázza, hogyan igyekszik a magyar kormány befolyásolni a washingtoni politikai diskurzust, vagy akár az európai uniós politikai vitát. Ezen a ponton a lap Európa-ellenességről ír, és a kormány „jobboldali agytrösztjeire” mutat – mint például a brüsszeli MCC és a Danube Institute, amelyeken keresztül szerintük hatást gyakorolnak az álláspontokra.

Bár az amerikai konzervatívok felé irányuló közeledések nagy része látszólag olyan politikákat érint, mint a globális migráció és a vallási értékek támogatása, az üzenet gyakran gyorsan az oroszbarát külpolitikai célok felé fordul

– állítják a Politico szerzői, megjegyezve, hogy „ezek közé tartozik az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás visszafogása és – hallgatólagosan – a NATO támogatásának gyengítése”.

(Borítókép: Donald Trump és Orbán Viktor 2024. július 11-én. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)