Megkaphatják az amerikai szuperrakétákat az ukránok

2024.09.03. 17:58
Az Egyesült Államok közel áll ahhoz a megállapodáshoz, hogy Ukrajnának olyan nagy hatótávolságú cirkálórakétákat adjon, amelyek mélyen Oroszországba is elérhetnek, de Kijevnek több hónapot kell várnia, mivel az Egyesült Államok a szállítás előtti technikai kérdéseken dolgozik − közölték amerikai tisztviselők a Reuters szerint.

A JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missiles − közös levegő-föld robotrepülőgépek) fegyvercsomagokba való felvételét várhatóan idén ősszel jelentik be − mondta három forrás a Reuters hírügynökségnek −, bár végleges döntés még nem született. A források nem kívánták megnevezni magukat.

A JASSM-ek Ukrajnába küldése jelentősen megváltoztathatná a konfliktus stratégiai viszonyait, mivel Oroszország nagyobb része kerülne a precíziós lőszerek hatósugarába – ami a Biden-kormányzat számára komoly aggodalmat is jelent. 

Katonai elemzők szerint a JASSM-ek − amelyek lopakodók, és messzebbre képesek csapást mérni, mint a legtöbb más rakéta, ami jelenleg Ukrajna állományában van − több száz mérfölddel hátrébb tolhatják az orosz felvonulási területeket és utánpótlási raktárakat.

A JASSM-et eddig csak amerikai tervezésű repülőgépekbe építették be. Ukrajna végül több tucat F–16-ost fog üzemeltetni, amelyek mindegyike két darab cirkálórakétát hordozhat.

Az egyik amerikai tisztségviselő elmondta: vannak erőfeszítések arra, hogy a rakétát kompatibilissé tegyék az ukrán hadrendben lévő nem nyugati vadászgépekkel, amiről korábban nem számoltak be. Bár a tisztviselő nem szolgált további részletekkel arról, hogy az ukrán állományban lévő JASSM milyen repülőgépekkel használható, Ukrajnában a szovjet korszakból származó MiG–29, Szu–24 és Szu–27 típusú repülőgépeket üzemeltetnek, így esetleg ezek is szóba jöhetnek. 

A Politico a múlt hónapban még csak arról számolt be, hogy a Biden-kormányzat „nyitott” arra, hogy JASSM-eket adjon Ukrajnának. Ehhez képest a mostani értesülések alapján közeledett a helyzet ahhoz, hogy Ukrajna valóban megkapja a fegyvereket. 

Több fegyverre lenne szükség

Ukrajnának egyre nagyobb szüksége van több nagyobb teljesítményű fegyverzetre, mivel az orosz erők továbbra is erős nyomást gyakorolnak az országra a keleti fronton. A Lockheed Martin által gyártott régebbi típusú JASSM-ek hatótávolsága körülbelül 370 kilométer. A körülbelül 4 méter hosszú rakétákat úgy tervezték, hogy a radarok nehezen észlelik őket. Emellett képesek a föld közelében repülni, és úgy programozhatók, hogy a légvédelmi rendszereket elkerülő útvonalakat válasszanak.

Létezik egy nagyobb hatótávolságú JASSM rakéta is, ami több mint 500 mérföldet képes repülni. A Reuters nem tudta megtudni, hogy Washington a két típus közül melyik átadását fontolgatja, de a kisebb hatótávolságú rakéták biztosítása kevésbé terhelné meg a készleteit.

A JASSM-ek átadása Ukrajnának növelné a nyomást Washingtonra, hogy ejtse az amerikai fegyverek használatára vonatkozó korlátozásokat, mivel azok átadása értelmetlen lenne, ha nem engedélyeznék az Oroszországon belüli célpontok elleni használatukat − mondta a hírügynökségnek egy, a kérdéssel foglalkozó kongresszusi forrás.

Az Egyesült Államok eddig vonakodott olyan fegyvereket szállítani, amelyek csapást mérhetnének mélyen, Oroszország belsejében lévő célpontokra, mert attól tart, hogy ez a konfliktus eszkalálódását eredményezné. Kijev szövetségesei szállítanak fegyvert, de korlátozzák, hogyan és mikor lehet azokat Oroszország területén belül használni, mivel attól tartanak, hogy az ilyen csapások megtorlást válthatnak ki, ami a NATO-országokat is bevonja a háborúba, vagy nukleáris konfliktust idézhet elő.

Mindegyik JASSM nagy, 1000 fontos robbanófejjel rendelkezik, de a Nagy-Britannia és Franciaország által Kijevnek már biztosított Storm Shadow és SCALP rakétákkal ellentétben nem kifejezetten arra tervezték, hogy megerősített célpontokon áthatoljon. A legújabb változatok darabonként körülbelül 1 millió dollárba kerülnek.

Az irányítást a globális helymeghatározó rendszer (GPS) jelei és egy inerciális navigációs rendszer biztosítja. Amikor az eszköz megközelíti a célpontot, egy infravörös képkereső segít a becsapódási pontra irányítani azt, körülbelül 3 méteres pontossággal.

A háború fejleményeit kedden is percről percre követjük ebben a cikkünkben.