Két kereskedelmi hajót ért támadás Jemen partjainál

2024.09.03. 08:27
Két kereskedelmi hajót ért támadás Jemen partjainál hétfőn − közölte a brit haditengerészet tengerhajózási biztonsági információs szolgálata (UKMTO), az egyik támadás elkövetőiként a jemeni húszi lázadók jelentkeztek.

Két lövedék egy hajót ért mintegy 112 kilométerre a jemeni Hodeida várostól, de ennek nem voltak áldozatai − jelentette az UKMTO, hozzátéve, hogy a legénység biztonságban van, és a „hajó a következő kikötője felé tart” − közölte az MTI. 

A bahreini székhelyű, az Egyesült Államokat és európai országokat tömörítő multinacionális haditengerészeti koalíció által vezetett Közös Tengeri Információs Központ (JMIC) arról számolt be, hogy a Blue Lagoon 1 nevű, panamai zászló alatt közlekedő olajszállító tartályhajóról volt szó. A tájékoztatás szerint a hajót három ballisztikus rakétával vették célba, amelyek közül az egyik a tengerbe csapódott, a hajó „minimális károkat szenvedett, de nem igényelt segítséget”.

A jemeni húszi lázadók hétfő este jelentkeztek a támadás elkövetőiként. A hajót azért vették célba rakétákkal és drónokkal, mert a tulajdonában lévő társaság „megsértette a megszállt Palesztina kikötőinek kiszolgálására vonatkozó tilalmat” − mondta katonai szóvivőjük, Jahja Szarí. Az Irán támogatását élvező síita felkelők, akik Hodeida városát és Jemen nagy területeit ellenőrzik, olyan hajókat támadnak, amelyekről úgy vélik, hogy Izraelhez kapcsolódnak, és azt állítják, hogy szolidaritást vállalnak a Gázai övezetben élő palesztinokkal, ahol október 7-e óta háború dúl a Hamász iszlamista mozgalom és Izrael között.

Az UKMTO arról is beszámolt, hogy egy dróntámadás egy másik hajót is célba vett 58 tengeri mérföldre, mintegy 93 kilométerre Hodeidától, de nem voltak áldozatok. A húszi lázadók november óta tartó támadásai megzavarták a világkereskedelem számára létfontosságú tengeri övezet forgalmát, ami arra késztette az Egyesült Államokat, hogy nemzetközi tengeri koalíciót hozzon létre, és csapást mérjen a lázadók jemeni célpontjaira, több esetben brit részvétellel.