Tömegbe hajtott egy busz Kínában, több mint tízen meghaltak

2024.09.03. 09:23
A hírek szerint egy sofőr elvesztette az irányítást egy busz fölött és egy általános iskola előtt várakozó tömegbe hajtott Kínában. A balesetben 11 ember – hat szülő és öt diák – vesztette életét és további tizenhárman megsérültek. A rendőrség egyelőre vizsgálja az esetet, de az elmúlt években nem ez volt az első, hogy diákok halálát okozta egy elszabadult iskolabusz.

Egy kelet-kínai iskolánál kedden kora reggel egy busz a diákok és szüleik közé hajtott, 11 ember meghalt, 13 megsérült – közölte a rendőrség. A diákok és a szülők a keleti Santung tartomány Taian városában lévő középiskola kapujánál álltak nem sokkal reggel fél nyolc előtt – közölte a Dongping megyei rendőrkapitányság a közösségi médiában közzétett bejegyzésében.

Hat szülő és öt diák vesztette életét. Az egyik sérült állapota súlyos, míg a többieké stabil

– közölte a hivatal. A sofőr rendőrségi őrizetben van, az esetet vizsgálják, tették hozzá.

A busz kifejezetten diákok szállítására volt kialakítva, azt viszont nem közölték, hogy ki volt felelős a busz üzemeltetéséért. Sok iskola szerződést köt ilyen szolgáltatásokra magáncégekkel vagy magánszemélyekkel – írta meg az AP.

Semmi nem használ

Az iskolák biztonsága, beleértve a túlterhelt iskolabuszokat és a rosszul megtervezett épületeket, régóta probléma Kínában.

2017-ben egy tucatnyi ember, köztük 11 óvodás vesztette életét, amikor egy iskolabusz lezuhant és lángba borult egy alagútban a kelet-kínai Vejhaj városában, szintén Santung tartományban. A sofőr, hat kínai és öt dél-koreai gyermek vesztette életét. Egyelőre nem világos, hogy a baleset szándékos volt-e, vagy a nem biztonságos vezetés eredménye.

Kína keményen fellépett a gyerekszállítás veszélyeivel szemben, képzéseket és járműellenőrzéseket vezetett be.

Az országban az elmúlt években számos esetben történt iskolások elleni támadás, gyakran késsel vagy házi készítésű robbanóanyaggal. A gyanúsítottakról általában kiderült, hogy személyes ügyekért akartak bosszút állni vagy általánosságban a társadalommal volt problémájuk.