Krausz Ferenc kezdeményezésére nyilatkoztak a Nobel-díjasok: elítélik Oroszország tetteit

2024.09.03. 11:37
Összesen 107 Nobel-díjas nyilatkozott arról, hogy elítéli Oroszország július 8-i, Kijev elleni támadásait, beleértve az első számú ukrán gyermekkórház és más polgári célpontok elleni csapásokat – közölte az Indexszel Krausz Ferenc Nobel-díjas magyar kutató kedden. A nyilatkozat kezdeményezői a Nobel-békedíjas Jody Williams (Egyesült Államok) és maga Krausz Ferenc voltak.

A nyilatkozatban az áll, a Nobel-díjasok – a tudományok minden területéről – elítélik Oroszország július 8-i, Kijev elleni támadásait, beleértve az Ohmatgyit kijevi gyermekkórház elleni csapásokat. Mint ismert, ezen a napon több tucat ember meghalt, és további 300-an megsebesültek.

A Nobel-díjas közösség szerint az egészségügyi létesítmények és a civilek elleni támadások háborús bűncselekmények, és a legutóbbi bombázások is felkerültek az orosz erők által elkövetett bűnök listájára. Az ENSZ jelentése szerint az egészségügyi intézmények és az egészségügyi dolgozók a háború kezdete óta csaknem 1900 támadással szembesültek.

Nem fogadjuk el Oroszország állításait, miszerint nem céloz civileket vagy polgári infrastruktúrát. A gyermekkórház elleni támadásról készült videók és fotók egyértelműen bizonyítják, hogy a kórház volt az orosz támadás célpontja. Lakóépületeket is eltaláltak. Az ENSZ szerint több mint 11 ezer civil halt meg Ukrajnában, és 22 ezren sebesültek meg az orosz invázió óta

– áll a nyilatkozatban. 

Arról is szót ejtettek, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tartott a július 9-i támadások után, mégpedig Oroszország elnöksége alatt. „Elítéljük, hogy Oroszországnak engedélyezték az elnökséget az Ukrajna elleni támadásokról szóló ülésen. Ez az igazságszolgáltatás paródiája, ami jól mutatja, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének reformjára már régóta szükség van. A bűncselekmények elkövetőit felelősségre kell vonni. A büntetlenség csak az erőszakot szítja” – közölték a Nobel-díjasok.

Mint ismert, Ukrajna legnagyobb gyerekkórháza is azok között az épületek között volt júliusban, amelyek egy csaknem 40 rakétával végrehajtott brutális orosz támadás áldozatai lettek, és amelyekben több tucat ember veszítette életét, továbbá több százan megsebesültek.