Sok család már leveleket és rovarokat eszik, akkora az éhínség Szudánban

2024.09.03. 12:27
A segélyszervezetek kedden arra figyelmeztettek, hogy Szudánban sokan a polgárháború közepette éhínséggel küzdenek, de a nemzetközi közösség nem tesz semmit értük.

A Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) és más szervezetek kedden kiadott közleményükben hangoztatták: Szudán történelmi méretű éhínségválsággal küzd. „De fülsiketítő a csend” − teszik hozzá.

Szudánban 2023 áprilisa óta egymással rivalizáló tábornokok brutális hatalmi harcban állnak egymással. A véres harcok miatt több mint tízmillió ember kényszerült lakóhelyét elhagyni, és ezreket öltek meg.

Az élelmiszer-termelés súlyosan visszaesett. Sok földet elpusztítottak, aláaknáztak, vagy elüldözték róla a gazdákat, miközben az állatállományt leölték − közölte az MTI.

Segélyszervezetek szerint több mint 25 millió embernek − a lakosság több mint felének − nincs elég ennivalója. Az NRC szerint sok család leveleket és rovarokat eszik, és naponta csak egyszer étkezik. Az adományfelhívásokhoz képest a segélyezéshez szükséges összegnek eddig csak a fele folyt be.