Lassan felismerhetetlenné válik a Titanic: lassú pusztulásnak indult a hajó

2024.09.03. 15:41
A Titanic orrának korlátja az elmúlt két évben leomlott és az óceán fenekére hullott, az ikonikus hajó lassan már felismerhetetlen. A júliusban és augusztusban indított expedíciókon több mint kétmillió fotót készítettek a roncsról, ezek pontos képet adnak az 1912-ben elsüllyedt luxus-óceánjáró állapotáról.

Egy friss expedíción feltárták, hogy a Titanic roncsa lassú pusztulásnak indult, ugyanis az ikonikus hajó orrának korlátja – amely korábban kiemelkedett a Atlanti-óceán mélyének sötétjéből – részben leomlott – írja a BBC

A korlát 4,5 méter hosszú szakaszának leomlását idén nyáron fedezték fel búvárrobotok segítségével. A felvételeken látható, hogy több mint 100 év után mennyit változott a hajóroncs. Az expedíciót végző csapat szerint az elmúlt két évben történhetett a leomlás, ugyanis 2022-ben a korlát még a helyén volt. 

„A Titanic orra egyszerűen ikonikus, és ez jut eszünkbe, amikor a hajóroncsra gondolunk. És ez most már nem úgy néz ki, mint korábban. Egy bizonyos ponton a fém megadta magát, és leesett” – mondta Tomasina Ray, az expedíciót vezénylő RMS Titanic Inc. igazgatója, aki szerint ez az újabb bizonyíték arra, hogy lassú pusztulásnak indult a hajó.

Jövőre folytatódik az expedíció

A brit lap szerint nem ez az egyetlen olyan része a 3800 méter mélyen fekvő hajónak, amely a tenger fenekén végezte a mikrobák által okozott korrózió miatt. Korábbi expedíciók már megállapították, hogy a Titanic egyes részei gyors ütemben pusztulnak.

Az expedíción két távirányítású járművel több mint kétmillió képet és 24 órányi nagy felbontású felvételt készítettek a roncsról, amely süllyedés közben kettévált. A következő lépés, hogy gondosan átnézik a felvételeket, katalogizálják a leleteket, és végül egy rendkívül részletes digitális 3D-s szkennelést készítenek az egész roncs helyszínéről. A következő hónapokban további képeket tesznek közzé a hajóról.

Az RMS Titanic Inc. azt tervezi, hogy jövőre több tárgyat a felszínre hoznak, köztük a most felfedezett a Diana-szobrot is. Egyesek azonban úgy vélik, hogy a roncsot érintetlenül kellene hagyni. Az elmúlt évtizedekben már több ezer tárgyat emeltek ki a hajóból. Korábban már írtunk arról, hogy ezernyi, Titanicból felhozott kincset rejt egy titkos raktár.

Mint ismert, a Titanic 1912 áprilisában süllyedt el, miután jéghegynek ütközött, és a katasztrófában 1500 ember vesztette életét.