Brüsszelben továbbra is kérdéses az uniós biztosok kiléte, Magyarország kész az azonnali lépésre

2024.09.04. 09:16
Lezárult a jelölési folyamat, és már valamennyi tagállam jelölt egy vagy több személyt az uniós biztosi pozícióra – tájékoztatott erről Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter. A tárcavezető külön kiemelte, a magyar elnökség a javaslatokat kész azonnal a tanács illetékes testületének a napirendjére tűzni.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyomást gyakorol a tagországokra, hogy jelöljenek nőket a következő ciklusra, igyekszik elkerülni a férfiak által dominált testületet. Ugyanakkor a legtöbb ország nem tett eleget a kérésnek.

Az atv.hu beszámolójában arról ír, hogy a tagállamok által benyújtott 26 jelöltből mindössze 9 női jelölt van. Orbán Viktor miniszterelnök Várhelyi Olivér eddigi bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztost jelölte újra a posztra július végén. Amennyiben az Európai Bizottság elnöke nem éri el az egyensúlyt a nemek között, akkor kénytelen lesz szembenézni a Parlamenttel, és megmagyarázni, miért nem tudta teljesíteni ígéretét.

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a témával kapcsolatban a portálnak kiemelte, hogy lezárult a jelölési folyamat, valamennyi tagállam jelölt egy vagy több személyt a biztosi pozícióra. A következő lépés, hogy Ursula von der Leyen tájékoztatást ad a tagállamoknak az általa javasolt bizottsági kollégium összetételéről.

Ezt a javaslatot még nem kaptuk meg. Amint megkapjuk, a magyar elnökség ezt kész azonnal a tanács illetékes testületének a napirendjére tűzni, azért, hogy a biztosjelöltek meghallgatása az Európai Parlamentben minél hamarabb megtörténhessen

– összegezte Bóka János a kérdésünkre. A hírek szerint Ursula von der Leyen szeptember 11-én jelentheti be, kiket ajánl uniós biztosoknak az új, általa vezetett bizottságba.

Bóka János a napokban interjút adott az Indexnek. Itt többek között arról is beszélt, hogy

  • milyen a kapcsolata Orbán Viktorral;
  • hogyan kötődik Gulyás Gergelyhez és Varga Judithoz;
  • miért kritizálja a magyar kormány az Európai Uniót;
  • pontosan mennyi Magyarországnak járó uniós forrást nem kaptunk meg;
  • illetve hogy sikeres volt-e a kormányfő békemissziója.