Greta Thunberget letartóztatták egy koppenhágai palesztinpárti tüntetésen

2024.09.04. 16:14
A dán rendőrség letartóztatta Greta Thunberg környezetvédelmi aktivistát Koppenhágában, a gázai háború elleni tüntetésen − nyilatkozta a tüntetést szervező diákcsoport szóvivője. A diákok a koppenhágai egyetem bejáratát torlaszolták el, és akadémiai bojkottot hirdettek az izraeli egyetemekkel való együttműködés miatt.

Hat embert vettek őrizetbe szerdán a Koppenhágai Egyetemen, miután 20 ember elzárta az épület bejáratát − közölte a rendőrség szóvivője. Viszont nem voltak hajlandók megerősíteni a letartóztatottak személyazonosságát, de az Egyetemi Hallgatók a Megszállás ellen nevű csoport szóvivője szerint Greta Thunberg volt az egyikük – írja a The Guardian.

Az Ekstra Bladet hírportál által közzétett fényképen látható, hogy az újság szerint Greta Thunberg csuklóján bilincs, vállán pedig és fekete-fehér keffiyeh kendő volt.

A megszállás ellen tiltakozó diákok az Instagramon közzétett nyilatkozatban azt írták, hogy „míg a palesztin helyzet csak romlik, a Koppenhágai Egyetem folytatja az együttműködést az izraeli felsőoktatási intézményekkel.

A palesztinpárti tüntetők 2023 tavasza óta táborokat állítottak fel az Egyesült Államok és Európa egyetemein, hogy tiltakozzanak a gázai övezet bombázása és a palesztin területek megszállása ellen.

Októberben az izraeli hadsereg lecsapott Thunbergre, miután üzenetet küldött a palesztinok támogatására, nem sokkal a Hamász támadása után. Decemberben az aktivista háborús bűnökkel” és „népirtással” vádolta Izraelt, a gázai övezet elleni támadások növekedésével.