Orbán Viktorról posztolt, majd gyorsan törölte a bejegyzést Giorgia Meloniék lapja

2024.09.04. 08:26
Állítólag a főszerkesztő tudta nélkül posztolt Giorgia Meloni EP-frakciójának lapja egy erőset Orbán Viktorról, Oroszország trójai falovának nevezve a magyar miniszterelnököt. A bejegyzést gyorsan törölték.

„Manapság az Orbán Viktor vezette Magyarország cselekedetei teljesítik valamennyi feltételét annak, hogy Oroszország trójai falovaként határozhassuk meg” – szúrta ki a HVG a The Conservative nevű oldalon megjelent, Eugen Olariu kolozsvári újságíró által szerzett cikk egyik tételmondatát. 

A kijelentés azért különös, mert a megjegyzést ezúttal nem a magyar miniszterelnök egyik „ellensége” tette, hanem éppen szövetségesének, a Giorgia Meloni vezette Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti frakció hivatalos lapjában jelent meg.

Az ominózus cikkben Olariu azt írja a magyar kormányról, hogy a belarusz és orosz vendégmunkásoknak adandó vízumkönnyítés révén kémeket enged be az Európai Unió területére, hogy azok destabilizálják a közösséget. 

Az írást nem sokkal a megjelenése után törölték, mert állítólag azt a főszerkesztő nem hagyta jóvá.

Az Orbán Viktor és a Giorgia Meloni vezette ECR az ukrajnai háborúval kapcsolatos eltérő álláspontok miatt távolodott el egymástól, amely abban tetőzött, hogy Meloni nemet mondott a Fidesz csatlakozási szándékára. Orbán Viktor erre válaszul közreműködött az új EP-frakció, a Patrióták Európáért frakcióban, amelyben ott van Giorgia Meloni kormányszövetségese, a Matteo Salvini vezette Liga is. 

Ezen túl, mint arról az Index beszámolt, a Patrióták Európáért megelőzte az ECR-t, amely létszámát tekintve így a harmadikról a negyedik helyre szorult vissza az EP-pártcsoportok sorában.