Ferenc pápa arra kéri Indonéziát, küzdjön a szélsőségek ellen

2024.09.04. 07:31
Ferenc pápa 11 napos látogatását Indonéziában kezdte, ahol a vallási toleranciára hívta fel a figyelmet. Az Amnesty International reméli, hogy a katolikus egyházfő érkezése véget vet a kisebbségek elleni diszkriminációnak.

A katolikus egyházfő délkelet-ázsiai körútján elsőként Indonéziába látogatott, ahol találkozott Joko Widodo leköszönő elnökkel az elnöki palotában, majd délután katolikus papokat, apácákat és szeminaristákat fogadott Jakarta székesegyházában – írja az AP News.

Beszédében Ferenc pápa az ország emberi sokszínűségét a szigetvilág 17 ezer szigetéhez hasonlította. Azt mondta, mindegyik hozzájárul valami sajátos dologgal ahhoz, hogy „egy csodálatos mozaikot alkosson, amelyben minden egyes csempe pótolhatatlan elem egy nagyszerű, eredeti és értékes mű létrehozásában”.

Ferenc pápa ugyanakkor figyelmeztetett, hogy ez a sokszínűség konfliktusok forrásává is válhat. Ez nyilvánvaló utalás volt az elmúlt években Indonéziában fellángolt intolerancia epizódjaira, valamint a világszerte tomboló konfliktusok miatti szélesebb körű aggodalomra.

„Ezt a bölcs és kényes egyensúlyt, a kultúrák és a különböző ideológiai elképzelések sokfélesége és az egységet megszilárdító eszmék között, folyamatosan védeni kell” − mondta a katolikus egyházfő, majd hozzátette: a politikai vezetőknek különleges szerepük van, de biztosította az indonéz elnököt a katolikus egyház elkötelezettségéről a vallásközi párbeszéd fokozása mellett.

Ferenc pápa útjának csúcspontja az lesz, hogy csütörtökön részt vesz egy vallásközi találkozón a jakartai Istiqlal mecsetben, ahol az Indonéziában hivatalosan elismert hat vallás − az iszlám, a buddhizmus, a konfucianizmus, a hinduizmus, a katolicizmus és a protestantizmus − képviselői vesznek részt.

Az Amnesty International reményét fejezte ki, hogy látogatása véget vet a kisebbségi csoportokkal szembeni intoleranciának és diszkriminációnak, és valóban elősegíti az ország alkotmányában rögzített vallásszabadság tiszteletben tartását.