Kína két hadihajót ajándékoz Kambodzsának

2024.09.04. 14:44
Két kisebb, jellemzően parti őrjáratokra használt hadihajót ajándékoz Kína Kambodzsának, amelyeket már hónapok óta kikötöttek egy stratégiai fontosságú bázison.

Kambodzsa védelmi minisztériuma szerdán közölte, hogy Kína két olyan típusú hadihajót ad haditengerészetének, amelyet hónapok óta kikötöttek egy stratégiai fontosságú bázison. Mindezt Peking finanszírozásával bővítenek, amely aggodalmakat keltett azzal kapcsolatban, hogy Kína állandó haditengerészeti jelenlétet létesít a Thai-öbölben – írja az AP.

Maly Socheata minisztériumi szóvivő a lapnak elmondta, hogy Kína legkorábban jövőre ad át Kambodzsának két újonnan épített 56-os típusú korvettet, kisebb, jellemzően parti őrjáratokra használt hajókat.

Az Egyesült Államok és mások aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a kínai haditengerészet bázist hoz létre Reamban, ami könnyű hozzáférést biztosítana számára a Malakka-szoroshoz, a Dél-kínai-tenger és az Indiai-óceán közötti kritikus fontosságú hajózási útvonalhoz.

Kambodzsa azt mondta, hogy a kínai korvetteket többek között azért tartják ott ilyen sokáig, mert hasonló hadihajókat fontolgat saját haditengerészete számára, illetve kiképzés céljából.