Villámcsapás rongálta meg Róma egyik legjelentősebb ókori emlékművét

2024.09.05. 06:01
Villámcsapás érte egy keddi viharban Róma egyik legjelentősebb ókori emlékművét, a Constantinus diadalívet. A hatalmas esőzés metrókat, tereket és utcákat öntött el. A meteorológusok szerint az ilyen viharokhoz hasonlókat a tenger átlagosnál magasabb hőmérséklete okozza.

Constantinus diadalívét, a 25 méter magas ókori építményt kedden érte villámcsapás, melynek következtében darabok hullottak le az építményről. Rómára egyetlen óra alatt 60 milliméternyi eső zúdult, ez a mennyiség egy teljes őszi hónap alatt leeső csapadékmennyiségnek felel meg.

A törmelékeket a Colosseum Régészeti Park munkatársai gyűjtötték össze. A kár mértékét egyelőre nem tudták meghatározni. 

A technikusok által végzett helyreállítási munka időben történt. Munkásaink a villámcsapás után azonnal megérkeztek. Az összes darabot visszaszerezték és biztosították,

– írja nyilatkozatában a park.

A lakosok „apokaliptikus jelenetekről” számoltak be, a víz metrókat, tereket és utcákat öntött el. A Circus Maximuson belül egy lelátó állványzatának egy része is összeomlott. A keddi esőzések után Sabrina Alfonsi, Róma környezetvédelemért felelős tanácsosa azt mondta: „A vihar ereje hirtelen jött, és egyetlen időjárási előrejelzés sem jelezte előre.”

A meteorológusok szerint a Földközi-tengeren rekordhőmérsékletű időjárás járult hozzá az Olaszországot idén nyáron sújtó viharokhoz. A tenger hőmérséklete elérte a 30 Celsius-fokot, ami három fokkal magasabb az átlagosnál, két egymást követő hónapos hőhullám során. Az ember okozta éghajlati tényezők miatt gyakoribbak és intenzívebbek a szélsőséges esőzések, mivel a melegebb levegő több vízgőzt képes megtartani – írja a The Guardian.