Tíz éve nem látott szupertájfun sújtott le, „katasztrofális” károktól tartanak

2024.09.06. 14:32
Az elmúlt évtized legerősebb tájfunja sújtott le a kínai szárazföldtől délre fekvő egyik népszerű turistaszigetre, így a területet katasztrofális széllökések és özönvízszerű esőzések sújtják. Vietnamot a vihar a már a hét elején elérte, az ázsiai ország mintegy 460 ezer katonát mozgósított a károk megelőzése érdekében.

A Yagi szupertájfun pénteken 223 kilométer per órás széllel csapott le a Dél-Kínai Hainan-sziget északkeleti részén fekvő Wenchang városára – jelentette a kínai állami média. A kínai meteorológiai hivatal szerint ez a legerősebb tájfun, amely ősszel partot ért. 

Hainan szigetéről mintegy 400 000 embert menekített ki a Yagi érkezése előtt. A vonatok, hajók és repülőjáratok közlekedését felfüggesztették, az iskolákat bezárták.

A Yagi a legerősebb tájfun a 2014-es a Rammasun óta, amely Hainanra csapott le és 46 ember halálát okozta. A Yagi ereje megduplázódott, miután a hét elején pusztítást végzett a Fülöp-szigetek északi részén, az idei év eddigi második legerősebb tájfunja.

A meteorológusok szerint a Yagi „katasztrofális” károkat okozhat Hainanban és a szomszédos Guangdongban, amely egyben Kína legnépesebb tartománya. A Yagi egy „rendkívül veszélyes és erős” szupertájfun, amely „potenciálisan katasztrofális” csapást mérhet a szárazföldre – figyelmeztetett az Indo-csendes-óceáni Trópusi Ciklon Figyelmeztető Központ csütörtökön kiadott közleményében.

A szupertájfun az 5-ös kategóriájú hurrikánnak felel meg.

A hatóságok utasítására szerda óta minden turisztikai látványosságot bezártak, és „hatalmas és pusztító erejű szelekre” figyelmeztettek. A fehér homokos strandokkal, luxusszállodákkal és vámmentes üzletekkel rendelkező Hainant „Kína Hawaiijának” nevezik. A világ leghosszabb tengeri átkelőjét, a Hongkongot Makaóval és a Guangdongban található Zhuhai-val összekötő főhídat lezárták. A régió egyes részein csütörtök óta heves esőzések és erős szélviharok tombolnak. A kínai meteorológiai hatóság szerint a csapadékmennyiség elérheti az 500 millimétert is.

A homokos strandokkal és tiszta vizekkel büszkélkedő Hainan területén 1949 óta 106 tájfun tombolt, viszont közül mindössze kilencet minősítettek szuper tájfunnak. A Yagi nem csak Kínára fog lecsapni, hanem várhatóan szombaton késő este gyengülve Észak-Vietnamban is partot ér.

Vietnam mozgósítja hadseregét is 

Hai Phong és Thai Binh tartományokban péntek végéig tízezreket evakuálnak biztonságosabb területre. A hadsereg mintegy 460 ezer tisztet mozgósított, hogy segítsen a vihar hatásainak kezelésében – jelentette a vietnami média. Vietnam mezőgazdasági miniszterhelyettese arra figyelmeztetett, hogy a térség „társadalmi-gazdasági fejlődése szempontjából kulcsfontosságú” régiókat is elérheti.

A gondatlanság katasztrofális károkat okozhat

– mondta Nguyen Hoang Hiep.

Az ország északi részén négy repülőteret, köztük a hanoi Noi Bai nemzetközi repülőteret szombaton a viharra való tekintettel bezárják – közölte a vietnami polgári légiközlekedési hatóság. A hét elején a Yagi okozta áradások és földcsuszamlások legalább 14 ember halálát okozták a Fülöp-szigetek északi részén, és több ezer embert kellett biztonságosabb területre evakuálni. 

A tudósok szerint a tájfunok és hurrikánok az éghajlatváltozással egyre erősebbé és gyakoribbá válnak. A melegebb óceáni vizek miatt a viharok több energiát vesznek fel, ami nagyobb szélsebességhez vezet. A melegebb légkör több nedvességet is tartalmaz, ami intenzívebb esőzésekhez vezethet. A Yagi egy héttel azután érkezett, hogy a Shanshan tájfun Japánban pusztított, legalább hat ember halálát és több száz sérülését okozva – írja a BBC.