Nagy változás Kárpátalján: leváltják a kormányzót

2024.09.06. 18:26
Az ukrán kormány jóváhagyta Viktor Mikitának, Kárpátalja kormányzójának leváltását. A lépést nem azért hajtják végre, mert nem jól végezte a munkáját, hanem azért, mert egy még fontosabb feladatot bíznának rá.

Az Ukrajinszka Pravda pénteken közölte, hogy Ukrajna minisztertanácsa jóváhagyta Viktor Mikita menesztését. A lap szerint a döntést Tarasz Melnicsuk, a Minisztertanács törvényhozásbeli képviselője jelentette be. 

Az ukrán lap ugyanakkor saját forrásaitól úgy értesült: a változás mögött az áll, hogy Viktor Mikita a mostaninál is fontosabb feladatot kaphat, 

ugyanis várhatóan ő lesz Volodimir Zelenszkij elnöki hivatalának vezetőhelyetese.

Ezt a tisztséget eddig Olekszij Kuleba töltötte be, aki viszont most egy miniszteri tárcát fog megkapni az ukrán kormányzat nagy miniszterváltási hullámában. 

Sokat tett a békés együttélésért 

Mint az Ukrajinszka Pravda megjegyezte: Viktor Mikita 1979-ben született a kárpátaljai Ilnyica faluban. Később a Kárpátaljai Erdészeti Főiskolán szerzett diplomát technológus-közgazdász szakon, ezt követően a Nemzeti Belügyi Akadémián jogászként végzett.

Kárpátalja élére 2021-ben nevezte ki Volodimir Zelenszkij.

A kormányzóról Szijjártó Péter külügyminiszter is pozitívan beszélt januári, kárpátaljai látogatásán, ugyanis szerinte sokat tett azért, hogy a helyi magyar és ukrán lakosság békében élhessen a „mesterséges feszültségkeltési kísérletek” ellenére is. 

Viktor Mikita pénteken saját közösségi oldalán több posztot is közzétett arról, hogy a régió fontos szereplőivel tartott egyeztetéseket. Bár azt egyelőre nem jelezte, hogy távozna Kárpátalja éléről, jelzésértékű lehet, hogy az érintettnek köszöntetet mondott a közös munkáért, és azt is írta, hogy a régió jó kezekben van.

A kormányzó nemrég Magyarországnak és az ukrán elnöknek is köszönetet mondott egy felszólalásában azért, hogy az előző hétvégén Magyarországon megnyílt az első magyar–ukrán kettős tanítási nyelvű iskola.

Az ukrajnai háború fejleményeit pénteken is percről percre követjük ebben a cikkünkben.