Észtországba küldenék az elítélteket a britek

2024.09.06. 15:00
Az Egyesült Királyság börtönei túlzsúfoltsággal küzdenek, már csak pár száz rabnak van hely a végrehajtási intézeteknek. Az új kormány igazságügyi államtitkára szerint a megoldás az elítéltek más országokba való küldése lehet a megoldás, amivel más nemzetek már éltek a közelmúltban.

Szélsőséges megoldáson gondolkozik Nagy-Britannia kormánya a börtönök túlzsúfoltságával kapcsolatban. Az új igazságügyi államtitkár azt javasolja, hogy az Egyesült Királyságnak Észtországtól kellene börtönöket bérelnie, hogyha betelnének a végrehajtási intézetek, akkor ne sérüljön az igazságszolgáltatás.

A javaslat azután érkezett, hogy a southporti gyilkosságokat követően mindössze 100-ra csökkent az angol és walesi férfi börtönök szabad férőhelyeinek száma. A brit kormány már tett intézkedéseket ez ügyben. 

Engedélyezték a bíróknak, sőt, szorgalmazzák is, hogy egyes rabokat büntetésük 40 százalékának letöltése után feltételesen engedjenek szabadon.

Eddig a fogvatartottakat az ítéletben foglalt időtartam felének lejárta után lehetett elengedni, azonban szeptembertől kezdve az új minimum van érvényben. Emellett a törvényhozók azt is javasolták, hogy a bírók próbáljanak a lehető legkésőbb ítéletet hozni, hátha addig felszabadulnak helyek.

Shabana Mahmood igazságügyi államtitkár szerint az új kormány Rishu Sunak bátortalansága miatt örökölte meg ezt a helyzetet. Szerinte a jelek már régóta láthatók voltak, azonban az előző vezetés nem hozta meg a szükséges döntéseket.

A megoldás nem lenne precedens nélküli, ugyanis Belgium és Norvégia már béreltek börtönöket Hollandiától. Azonban az angoloknak van egy fontos kitétele: a szóban forgó létesítményeknek meg kell felelnie az Egyesült Királyság sztenderdjeinek – írja a Sky News.