Madridban megunták a felelőtlenül közlekedő turistákat, betiltják az e-rollereket

2024.09.06. 10:10
A spanyol főváros követi Párizs példáját, és kitiltja közterületeiről az elektromos rollereket. Indoklásuk szerint a felhasználók nem megfelelő helyen parkoltak, valamint felelőtlenül, veszélyesen közlekedtek velük. Három cég járműveit az Uber alkalmazáson keresztül lehetett elérni, októbertől ezekre már nem lesz lehetőség.

Madrid betiltja a mobilalkalmazásokon keresztül bérelhető elektromos rollereket, miután a város három engedélyezett üzemeltetője nem korlátozta az ügyfelek közlekedését, illetve nem ellenőrizte a parkolásukat − közölte Jose Luis Martinez-Almeida polgármester egy közleményben.

A városvezető hozzátette, hogy a három cég engedélyét októbertől visszavonják, de új üzemeltetőknek már nem adnak lehetőséget.

„A piac képtelennek bizonyult arra, hogy megfeleljen a polgármesteri hivatal által a polgárok legmagasabb szintű biztonsága érdekében meghatározott követelményeknek” − áll a csütörtöki közleményben, osztotta meg a Reuters.

Az elektromos rollerek világszerte ellenérzéseket váltottak ki a városokban a turisták véletlenszerű parkolása és felelőtlen vezetése miatt, melyek zavarják a helyiek közlekedését. A madridi városi tanács 2023 májusa óta szabályozta a bérelhető elektromos rollerek piacát, melyek az Uber alkalmazáson keresztül elérhetők.

Mindössze három céget engedélyeztek októberig: az amszterdami székhelyű Dottot, a német Tier Mobilityt és az amerikai Lime-ot. Egyenként 2000 rollert lehetett tőlük bérelni.

A három üzemeltetőnek hozzáférést kellett volna biztosítania a polgármesteri hivatalnak az adatokhoz, ezért kötelezték őket, hogy vezessenek be olyan technológiát, amely arra kényszeríti ügyfeleiket, hogy a rollereket csak az engedélyezett területeken hagyják, valamint hogy csak a megfelelő helyeken lehessen őket bérelni.

Mivel ezeket a feltételeket nem teljesítették, így érvényesül a tiltás, de a három cégnek húsz napja van fellebbezni. Korábban Párizs hozott hasonló döntést az elektromos rollerek kitiltásáról.