Ledöntötték III. Béla király szobrát Szlovákiában

2024.09.06. 19:21
Nyomozást indítottak a rendőrök a szlovákiai Komáromban, miután ismeretlen elkövetők rongálták meg III. Béla magyar király szobrát kedd este. A város vezetősége egy videót is megosztott a tettesekről. Bartusz György, Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásán szinte helyrehozhatatlan károk keletkeztek.

Két fiatal férfi döntötte le kedden III. Béla magyar király szobrát a szlovákiai Komáromban. A rongálást este 9 óra után az Európa-udvar egyik térfigyelő kamerája is rögzítette – írja a Felvidek.ma.

A felvételen látható, ahogy a két elkövető egymást segítve próbálnak felmászni a szoborhoz. Az alkotást az egyik férfi ledönti a talapzatról, majd sietve távoznak a helyszínről.  

A városi rendőrség nyomozást indított az ügyben, valamint a lakosság segítségét is kérték, hogy mielőbb azonosíthassák az elkövetőket.

A portál szerint Dénes Éva művészettörténész úgy látja, hogy Bartusz Gyrögy alkotása olyan mértékben sérült, hogy valószínűleg soha többé nem kerülhet vissza a helyére. Dénes Éva Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a bronzszoborhoz új öntőmodellt kellene készíteni, majd a sérült részeket újból megmintázni. Az alkotás készítője, Bartusz György szobrászművész jelenleg 90 éves, ráadásul a szobor kiöntése költséges is lenne.