Óriási károkat okozott Vietnámban a szupertájfun

2024.09.07. 13:24
Az elmúlt tíz év legnagyobb tájfunja csapott le Vietnámra, miután az megjárta Kínát, Hongkongot és a Fülöp-szigeteket is. A Jagi nevezetű szupervihar miatt reptereket zártak le a hatóságok, és tömegeket evakuáltak a veszélyeztetett területekről, miközben a szél fákat döntött ki, épületeket rongált meg, áramkimaradásokat okozott, és két ember meg is halt a viharban.

Ahogy arról beszámoltunk, a Jagi tájfun elérte Vietnámot, ahol a hatóságok lezárták a repülőtereket, és evakuálták a legveszélyeztetettebbeket. 

A tájfun, amelyet a vietnámi meteorológiai hatóságok „az elmúlt évtized egyik legerősebb tájfunjaként” jellemeztek a térségben, azután érkezett a délkelet-ázsiai országba, hogy a kínai Hainan tartományban két ember meghalt, és közel százan megsérültek – számolt be az AP hírügynökség.

A tájfun Vietnám Kvang Nin és Hajpong tengerparti tartományainál csaknem 150 kilométer per órás sebességgel tombolt – jelentette az állami média. Az erős szél kidöntött egy fát, megölve egy nőt a fővárosban, Hanoiban – közölte szombaton a helyi média.

Kvang Nin ad otthont az UNESCO világörökség részét képező Ha Long-öbölnek, amely számos magasodó mészkőszigetéről ismert. A helyi média szerint a tájfun lecsapódása előtt több száz hajóutat töröltek a népszerű helyszínen. Hajpong ipari központ, amely hatalmas gyáraknak ad otthont, köztük az Apple beszállítójának, a Pegatronnak is.

A tájfun a tartományok nagy részén áramkimaradásokat okozott.

Korábban a kormány több riasztást adott ki, és az árvíz vagy földcsuszamlás által veszélyeztetett embereket evakuálták. Négy repülőteret zártak le, köztük Hanoiban és Hajpongban. A hatóságok Hanoiban megmetszették még a fákat is, hogy azok kevésbé legyenek hajlamosak a kidőlésre, de a szél és az eső ennek ellenére több fát is kidöntött, valamint az északi városok hirdetőtábláit is tőből kitépte. A helyi média arról számolt be, hogy sok kikötött hajót sodort ki a tengerre a vihar.

Előzmények

A Jagi péntek délután csapott le a kínai Hajnan tartományban lévő Vencsang városára, a középpontja közelében a szél sebessége elérte a 245 kilométer per órát. A helyi hatóságok szombati közlése szerint a tájfun két ember halálát okozta, és legalább 92-en megsérültek.

Mintegy 420 000 hajnani lakost telepítettek ki a tájfun lecsapódása előtt. Guangdong tartományban további félmillió embert evakuáltak, mielőtt a Yagi péntek este másodszor is partot ért a tartománybeli Hszüven megyében.

Hajku meteorológiai megfigyelőközpontja szombaton vörösről narancssárgára minősítette vissza a tájfun jelzését, mivel a tájfun egyre távolabb került a várostól.

Mielőtt elhagyta volna Hongkongot, a Jagi pénteken több mint 270 embert kényszerített arra, hogy ideiglenes kormányzati menedékhelyeken keressenek búvóhelyet, és több mint 100 repülőjáratot töröltek a városban a tájfun miatt. A heves esőzés és az erős szél fák tucatjait döntötte ki, a tőzsdei kereskedés, a banki szolgáltatások és az iskolák szüneteltek.

A Jagi még vihar volt, amikor szerdán a Fülöp-szigetek északnyugati részéről a Dél-kínai-tengerre érkezett, legalább 20 ember meghalt, és 26 másik eltűnt, főként földcsuszamlások és széles körű áradások következtében, és több mint 2,3 millió embert érintett az északi és középső tartományokban.

Több mint 82 200 embernek kellett elhagynia otthonát a Fülöp-szigeteki tartományokban, és napokig fennakadások voltak a tanításban, a munkában, a szigetek közötti kompjáratokban és a belföldi járatokban, többek között a sűrűn lakott fővárosban, Manilában is.

Az óceánok meleg vize adja a viharok erejét, és mivel az éghajlatváltozás miatt egyre melegebbé válnak, az ENSZ éghajlatváltozásról szóló jelentése arra figyelmeztetett, hogy az intenzív tájfunok gyakoribbá válnak, különösen Délkelet-Ázsiában.