Beépített ügynökökkel tervezett terrortámadást a New York-i zsidók ellen egy pakisztáni férfi

2024.09.07. 20:55
A 20 éves Muhammad Shahzeb Khant, más néven Shahzeb Jadoon két beépített ügynökkel tervezett terrortámadást a New York-i zsidóság ellen. Arra buzdította az ügynököket, hogy szerezzenek be AR típusú puskákat, lőszert és vadászkéseket a támadáshoz. Úgy gondolta, hogy „New York tökéletes célpont a zsidók ellen”, mivel viszonylag nagy számban élnek a városban.

Kanadai és amerikai nyomozók letartóztattak egy férfit, akit azzal vádolnak, hogy illegálisan akart bejutni az Egyesült Államokba, hogy az Iszlám Állam nevében terrortámadást kövessen el New York-i zsidó közösségek ellen – írja a BBC.

A 20 éves Muhammad Shahzeb Khant, más néven Shahzeb Jadoont szerdán vették őrizetbe a québeci Ormstownban, mintegy 19 kilométerre az amerikai határtól. Az amerikai hatóságok azzal vádolják, hogy anyagi támogatást és forrásokat próbált nyújtani egy jegyzékbe vett külföldi terrorista szervezetnek.

Azt mondják, hogy a Toronto közelében élő pakisztáni állampolgárságú gyanúsított fegyveres támadást tervezett, amelyet az október 7-i, Izrael elleni Hamász-támadás évfordulójára, illetve a jom kippur zsidó ünnepre időzítettek volna. A nyomozást az FBI vezette a Kanadai Királyi Lovasrendőrséggel (RCMP) együttműködve.

A Kanada és az Egyesült Államok közötti erős partnerségnek köszönhetően megnyugtathatjuk a közvéleményt, hogy ahogyan a tettei eszkalálódtak, Khan letartóztatása előtt egyetlen pillanatban sem jelentett közvetlen fenyegetést

– áll a Kanadai Királyi Lovasrendőrség pénteki közleményében.

A gyanúsítottnak szeptember 13-án kell megjelennie a montreali bíróságon. Az amerikai igazságügyi minisztérium azonban a gyanúsított kiadatását kéri Kanadától.

Beépített ügynököket vont be a tervezésbe

Az FBI pénteken kiadott közleménye szerint a támadást két beépített ügynökkel tervezte, akiknek kilétéről nem volt tudomása. Arra buzdította a beépített ügynököket, hogy szerezzenek be AR típusú puskákat, lőszert és vadászkéseket a támadáshoz. A gyanúsított emellett fizetett egy emberkereskedőnek, hogy csempéssze őt az amerikai határra – állítják az ügyészek.

A tisztviselők szerint a beépített ügynököknek küldött üzeneteiben azt mondta, hogy „New York tökéletes célpont a zsidók ellen”, mivel viszonylag nagy a zsidó lakossága. Azt is megjegyezte, hogy „ha sikerrel járunk a tervünkkel, ez lenne a legnagyobb támadás az USA területén 9/11 óta”, utalva az al-Kaida 2001. szeptember 11-i támadására.

A vádlott elhatározta, hogy zsidó embereket öl meg itt az Egyesült Államokban, közel egy évvel a Hamász Izrael elleni szörnyű támadása után

– mondta Christopher Wray, az FBI igazgatója.

„Ez a tervezett antiszemita támadás az amerikai zsidó emberek ellen sajnálatos, és Kanadában nincs helye ilyen ideológiai és gyűlölet motiválta bűncselekményeknek” – mondta Mike Duheme, a Kanadai Királyi Lovasrendőrség rendőrfőnöke.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport