Videón egy amerikai felhőkarcoló látványos robbantása

2024.09.07. 19:13
Mindössze néhány másodperc alatt omlott össze a Hertz-torony, miután egy bontócsapat robbanószerkezetet helyezett el a 22 emeletes épület szintjein. A felhőkarcoló több mint négy évtizeden át meghatározó eleme volt az amerikai Lake Charles látképének, azonban 2020-ban hurrikánok sorozata söpört végig a térségen, ami a Hertz-tornyot sem kímélte. Bár hosszú éveken keresztül ígérték az épület helyreállítását, végül már nem ragyoghatott újra régi fényében a város ikonja.

Felrobbantottak egy elhagyatott, 22 emeletes toronyházat a louisianai Lake Charlesban. Az épület – amely egykor a város ikonja volt, majd a Laura és Delta hurrikánok pusztításának szimbólumává vált – négy évig üresen állt, majd az eltávolítása mellett döntöttek – írja az AP News.

A Hertz-torony másodpercek alatt omlott össze, miután egy bontócsapat robbanássorozatot indított el benne. A toronyból egy öt emelet magas törmelékhalom lett.

A korábban Capital One Tower néven ismert épület több mint négy évtizeden át meghatározó eleme volt a város látképének. Miután azonban 2020-ban hurrikánok sorozata söpört végig Louisiana délnyugati részén, az épület súlyosan megrongálódott, ablakai betörtek, majd ponyvával borították be.

Az épület tulajdonosa, a Los Angeles-i székhelyű Hertz Investment Group ingatlancég évekig ígérte, hogy megjavítja az építményt, ha a bíróságon megegyeznek a biztosítójukkal. Az épület rendbehozatalának becsült költsége 167 millió dollár volt. Végül a két fél egy meg nem nevezett összegben állapodott meg.

A bontást a város által biztosított 7 millió dolláros magánforrásból végezték el. A terület továbbra is a Hertz tulajdonában van, a város szerint jövője még bizonytalan.

Lake Charles polgármestere, Nic Hunter „keserédesnek” nevezte az épület lerombolását. „Tudom, hogy a város milyen keményen próbált együttműködni több fejlesztőcsoporttal, hogy megmentsük, de végül túl nagy feladatnak bizonyult” – mondta Hunter a lerombolás előtt.

A Calcasieu folyó partján fekvő Lake Charles kétórás autóútra van Houstontól, és mintegy 80 ezer lakosnak ad otthont. Bár a város a bőséges mennyiségű fesztiváljáról, öbléről, kaszinóiról ismert, a Weather Channel Amerika „leginkább időjárás által sújtott városának” is nevezte.