A CIA és a brit hírszerzés vezetője: A hidegháború óta nem látott veszélyben van Nyugaton a béke és a stabilitás

2024.09.07. 15:49
Bill Burns, a CIA igazgatója és Richard Moore, a brit hírszerzés (MI6) vezetője szerint a hírszerzési partnerség segít az Egyesült Államoknak és az Egyesült Királyságnak, hogy egy bizonytalan világban is az élen maradjanak.

„Két évvel ezelőtt ünnepeltük a 75 éves partnerséget; 75 éve, hogy a CIA 1947-ben megalakult. Az amerikai és az Egyesült Királyság hírszerzése közötti kötelékek azonban még régebbre nyúlnak vissza, közelebb a SIS 1909-es megalapításához, amikor először láttuk együtt az állam és az állam közötti erőszak borzalmait Európában” − írta a Financial Times hasábjain megjelent közös véleménycikkében Bill Burns, a CIA igazgatója és Richard Moore, a brit hírszerzés (MI6) vezetője.

Ma, az első világháború, a második világháború és a hidegháború, majd a nemzetközi terrorizmus elleni közös küzdelem, a legszorosabb együttműködés után ez a partnerség az országaik közötti különleges kapcsolat lüktető középpontjában áll − fogalmaztak. 

Ahogy írják, a múlt kihívásai azonban a jelenben felgyorsulnak, és a technológiai változások még jobban súlyosbítják azokat. Ma egy olyan vitatott nemzetközi rendszerben működnek együtt, ahol két országnak a fenyegetések soha nem látott sorával kell szembenéznie.

A CIA és a SIS együtt áll ellen a magabiztos Oroszországnak és Putyin ukrajnai agressziós háborújának. Előre láttuk, hogy ez bekövetkezik, és képesek voltunk figyelmeztetni a nemzetközi közösséget, hogy mindannyian Ukrajna védelmére kelhessünk. Ennek az erőfeszítésnek új és hatékony részeként gondosan feloldottuk néhány minősített dokumentum titkosítását. Az irányvonal megtartása létfontosságúbb, mint valaha

− közölték. Hozzátették azt is, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nem fog sikerülni megszüntetni Ukrajna szuverenitását és függetlenségét. Kiemelték, hogy Oroszország cselekedetei az ENSZ Alapokmány és a globális normák égbekiáltó megsértését jelentik.

„Továbbra is segíteni fogjuk bátor és határozott ukrán hírszerző partnereinket. Büszkén tesszük ezt, és csodálattal tekintünk Ukrajna rugalmasságára, innovációjára és lendületére” − jegyezték meg.

A technológia megváltoztathatja a háború menetét Ukrajnában

Ahogy a hírszerzési vezetők fogalmaznak, a konfliktus bebizonyította, hogy a rendkívüli bátorság és a hagyományos fegyverek mellett alkalmazott technológia megváltoztathatja a háború menetét. Az ukrajnai volt az első olyan háború a maga nemében, amely a nyílt forráskódú szoftvereket a legmodernebb harctéri technológiával kombinálta, kihasználva a kereskedelmi és katonai műholdképeket, a dróntechnológiát, a magas és alacsony szintű kiberhadviselést, a közösségi médiát, a nyílt forráskódú hírszerzést, a személyzet nélküli légi és tengeri járműveket és az információs műveleteket ilyen hihetetlen ütemben és léptékben. Mindenekelőtt az alkalmazkodás, a kísérletezés és az innováció szükségességét hangsúlyozta.

Mint írják, Nem kérdés, hogy a nemzetközi világrend − az a kiegyensúlyozott rendszer, amely viszonylagos békéhez és stabilitáshoz vezetett, és növekvő életszínvonalat, lehetőségeket és jólétet biztosított − olyan veszélyben van, amilyenre a hidegháború óta nem volt példa.

Kiemelték ugyanakkor, hogy az e veszély elleni sikeres küzdelem különleges kapcsolatuk alapja. Bizalom, nyitottság, konstruktív kihívás, barátság − szerintük ezekre a tulajdonságokra a következő évszázadban is lehet támaszkodni, ahogyan arra a közös elhatározásukra is, hogy a globális béke és biztonság bajnokai maradjanak − írta a két titkosszolgálati vezető.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szombati élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.