Már a kínai bankok is menekülnek Oroszországból

2024.09.08. 06:24
Oroszország jüantartalékai csaknem kimerültek, mivel a kínai bankok félnek az amerikai szankcióktól. A hitelezők sürgetik az orosz központi bankot, hogy kezelje a jüanhiányt, ami a rubel árfolyamának csökkenését okozta. Kína tétovázása az Oroszország ukrajnai háborús tevékenységének finanszírozása miatti amerikai másodlagos szankciókkal való fenyegetésekből ered.

Az orosz bankok gyakorlatilag kiürítették jüankészleteiket, főként azért, mert a kínai pénzügyi cégek elriadtak az országgal való üzleteléstől. 

A hitelezők sürgették az orosz központi bankot, hogy kezelje a jüanlikviditás-hiányt az országban, mivel bennfentesek szerint a kínai valutához való hozzáférés kifogyóban van − jelentette a Reuters.

Az orosz rubel a hét elején közel 5 százalékot esett a jüannal szemben. A zuhanás nem sokkal azután következett be, hogy az orosz pénzügyminisztérium felvetette, az orosz központi bank csökkenteni fogja napi jüanértékesítését, és a jegybankárok már csak napi 200 millió dollárt adnak el, szemben a múlt hónapban eladott napi 7,3 milliárd dollárral. 

A Sberbank, egy nagy, állami tulajdonú oroszországi hitelező a Reutersnek azt mondta, hogy nem tud többé jüanban hitelezni, mert „semmi fedezete” nincs a kereskedelemre.

A VTB, ami a második legnagyobb hitelező Oroszországban, azt mondta, sürgette a központi bankot, hogy a jüanlikviditás-hiányt valutaárfolyam-csökkenéssel ellensúlyozza, és hozzátette, hogy az országba szállító exportőröknek jüant kellene eladniuk Oroszországba is − írta meg a Business Insider

A kínai bankok vonakodnak az Oroszországgal való valutakereskedelemtől, miután az Egyesült Államok másodlagos szankciókkal fenyegette meg az Oroszországgal üzletelő országokat, miközben az folytatja Ukrajna elleni háborúját.

Az orosz vállalatok és a kínai bankok közötti fizetési csetepaték az elmúlt hetekben eszkalálódtak, és

szinte valamennyi kínai bank leállította az Oroszországgal folytatott tranzakciókat.

Egyes bankok még az Oroszországba már elküldött áruk kifizetéseit is visszaküldték, attól való félelmükben, hogy a szankciók célkeresztjébe kerülnek − jelentette egy orosz médiaorgánum.

Eközben az orosz központi bank adatai szerint az orosz vállalkozások az elmúlt hónapokban milliárdoktól estek el, főként a külföldi bankok fizetési problémái miatt. A fizetési nehézségek gondot jelentenek az orosz gazdaság számára, ami egyre jobban elszigetelődik a globális piacoktól, következésképpen egyre inkább függ a kínai jüantól, miután 2022-ben nyugati szankciókkal sújtották.

Az orosz központi bank közölte, hogy a jüan idén a fő devizaváltóvá vált, és az ország összes devizakereskedelmének több mint felét teszi ki.