Teljesen kiakadtak Brüsszelben a magyar kormány ötletén

2024.09.10. 14:22
Közösségi oldalán háborodott fel hétfőn Philippe Close, miután Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára bejelentette, hogy egyirányú „migránsszállító” buszokat indítanak Röszkéről a belga fővárosba. Brüsszel polgármestere szerint a magyar kormány szándékosan provokálja őket. Hadja Lahbib belga külügyminiszter és Nicole de Moor belga menekültügyi államtitkár szintén elítélte a bejelentést.

Mint írtuk, az Európai Bíróság 200 millió eurós bírság megfizetésére kötelezte Magyarországot az uniós menekültügyi jogszabályok rendkívül súlyos megsértése miatt. Magyarország nem hajlandó kifizetni az összeget, amely naponta 1 millió euróval , így Budapest a napokban már a második fizetési felszólítást kapta Brüsszeltől. 

Rétvári Bence múlt hét pénteken Röszke–Brüsszel-feliratú Volán-buszok előtt jelentette be, hogy ha az EU az illegális bevándorlók beengedésére kényszeríti Magyarországot, akkor az európai eljárásrend lefolytatása után felajánlják a migránsoknak, hogy ingyen Brüsszelbe szállítják őket. Az államtitkár szerint nincs jogi akadálya annak, hogy az illegális bevándorlókat Röszkéről az Európai Unió brüsszeli székházához vigyék busszal.

A magyar kormány „migránsszállító” buszos ötletén elsőként Philippe Close akadt ki. Brüsszel polgármestere provokációról írt az X-en, majd Belgium miniszterelnökét és belügyminiszterét is intézkedésre szólította fel. 

Az uniós elnökséget betöltő magyar kormány nem riad vissza a provokációtól. Felszólítom Alexander de Croot és Annelies Verlindent, hogy blokkolják ezeket a buszokat a belga határon. Meddig tűrjük még a provokációkat egy általunk támogatott ország részéről?

– közölte Philippe Close.

Hadja Lahbib szintén az X-en ítélte el Rétvári Bence bejelentését. A belga külügyminiszter szerint egy ilyen lépés ellentmondana az uniós kötelezettségvállalásoknak. A politikus úgy látja, hogy a migráció egyetlen megoldása a tagállamok közötti szolidaritás lenne.

Nicole de Moor belga menekültügyi államtitkár pedig egy sajtóközleményben jelezte, hogy nem adnának belépési engedélyt a busszal érkező migránsoknak. Felszólította Belgium állandó EU-képviselőjét, hogy beszéljen az ügyben magyar kollégájával, valamint sürgette az Európai Bizottságot, „adjon határozott választ az európai együttműködés és a tagállamok közötti bizalom súlyos megsértésére”.

Orbán Balázs: „A brüsszeli elit megfutamodna” 

A miniszterelnök politikai igazgatója a közösség oldalán reagált Brüsszel polgármesterének kijelentésére. Orbán Balázs szerint Philippe Close kiakadt, miután megtudta, hogy tömegesen érkezhetnek migránsok belga fővárosba.

Emlékeztetnénk Brüsszel polgármesterét, hogy nem Magyarország, hanem a brüsszeli elit az, aki a bevándorláspárti és a nyitott határokat ösztönző politikájával menekültek millióit hívta meg Európába. Sajnos úgy tűnik, hogy ez az elit a döntései következményei elől már inkább megfutamodna, mintsem szembenézne azokkal

– fogalmazott Orbán Balázs.

Hozzátette, hogy Európának felelős vezetésre, szigorúbb határvédelemre és bevándorláspolitikára is szüksége lenne, amire a magyar modell jó példával szolgál.