Novák Katalin Dél-Koreában mondta el, mi a jövő legnagyobb kihívása

2024.09.10. 19:14
Novák Katalin korábbi magyar köztársasági elnök a World Knowledge Forumon beszélt Dél-Koreában a két ország csökkenő születési rátájáról, ami népesedési katasztrófát vetít előre.

Magyarország korábbi köztársasági elnöke, Novák Katalin a Maeil Economy által rendezett World Knowledge Forumon kedden arra figyelmeztetett Dél-Koreában: „A jövőnk legnagyobb kihívása az alacsony születésszám, és a világ egésze válságot él át, de Korea nagyobb veszélyben van” − írta meg a dél-koreai MK.

„Korábban a magyar termékenységi ráta 1,27 volt, ami a »népesedési katasztrófával« azonos helyzetet jelentett. Hasonlóképpen Korea most egy olyan társadalomba kerül, ahol a saját halálával néz szembe. Biztató, hogy Jun Szogjol dél-koreai elnök kihirdette a demográfiai vészhelyzetet” − nyilatkozta Novák Katalin, hozzátéve, hogy „egy gyermek nélküli ország a végét járja, ami haldokló világot jelent”.

Magyarország és Dél-Korea termékenységi rátája hasonló volt a 2010-es években. Magyarországon 2011-ben 1,23 volt a termékenységi ráta, de 2021-re 1,59-re emelkedett, ugyanis az alacsony születésszám növelését támogató politikának köszönhetően folyamatosan nőtt − közölték a magyar és a dél-koreai statisztikai hivatal. Dél-Koreában a termékenységi ráta ugyanebben az időszakban 1,24-ről 0,81-re csökkent, 2023-ban pedig 0,72-ra esett vissza.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország azért tudta leküzdeni az alacsony születésszám problémáját, mert felismerték ennek demográfiai válságot okozó mivoltát, és összefogtak leküzdésére.

„Családbarát politikát kell kialakítanunk, és aktívan kell befektetnünk a gyermekekbe. Pénzügyi támogatást, adócsökkentést, valamint a diák- és jelzáloghitelek törlesztésének csökkentését célzó kedvezményeket nyújtottunk” − mondta Novák Katalin.

Példaként említette a négy vagy több gyermek születése esetén alkalmazott, élethosszig tartó jövedelemadó-mentesség bevezetését.

Dél-Korea is családbarát politikát vezetne be

Na Kjongvon dél-koreai politikus ragaszkodott a „magyar modell” bevezetéséhez, azt mondta: „Szöul a magyar népesedéspolitikán alapuló törvényjavaslatot terjesztett elő, mivel a születésszám növelésének legnagyobb nehézsége a lakhatási probléma.”

A képviselőnő olyan törvényjavaslatot nyújtott be, ami lehetővé teszi az ifjú házasok számára, hogy 200 millió vonnál kisebb összegű lakáshitelt vehessenek fel alacsony kamatlábak mellett, és gyermekszámtól függően biztosít további kedvezményeket.

Olyan politikára is szükség van, amely a csökkenő népességgel szemben a külföldi munkavállalók foglalkoztatását is elősegíti

− tette hozzá. Na Kjongvon kiemelte, hogy fontos a távmunka és a rugalmas munkavégzés kiterjesztése, valamint a koreai mentalitás formálása, hogy a gyermekgondozás a férfiak és nők közös felelőssége.

Novák Katalin február óta először jelentkezett

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Novák Katalin egykori köztársasági elnök hétfőn az X-en jelentette be, hogy az XY Worldwide civil szervezet vezérigazgatójaként fog dolgozni a jövőben, ahol a világ vezetőivel, politikai döntéshozókkal és oktatókkal munkálkodnak együtt azon, hogy stratégiákat dolgozzanak ki, melyek segítségével a nemzetek leküzdhetik a születésszám globális csökkenésének hatásait.

„A nem tervezett gyermektelenség kockázatainak jobb tudatosításával és a túlnépesedésről és termékenységről szóló félrevezető narratívák megkérdőjelezésével az XY Worldwide képessé teszi az egyéneket és párokat arra, hogy megalapozott döntéseket hozzanak a szülői létről az elkövetkező generációk számára” – fejtette ki Novák Katalin.