Az amerikai republikánus párt bírálta a hadsereg 2021-es kivonulását Afganisztánból

2024.09.10. 06:21
Az amerikai republikánus párt vasárnap bíráló jelentést tett közzé a Joe Biden elnök által elhatározott 2021-es afganisztáni amerikai katonai kivonulásról, amely kaotikus véget vetett az Egyesült Államok által leghosszabb ideig vívott háborúnak.

A dokumentumban, amelyet a képviselőház külügyi bizottságának republikánus tagjai írtak, a szerzők úgy fogalmaztak, hogy a demokrata Biden „elmulasztotta korlátozni az előző kormányzat által elhatározott kivonulás előre látható következményeit” − számolt be az MTI. Mindazonáltal hozzá kell tennünk, hogy már az előző, Trump-kormányzat előtt hatalomban lévő Obama-adminisztráció tervezte a kivonulást az országból. 

Az Afganisztánban hatalmon lévő tálibok 2021. augusztus 15-én elfoglalták a fővárost, Kabult, miután az Egyesült Államok által támogatott kormány összeomlott. Az amerikai csapatok két héttel később, 30-án távoztak.

Nem sokkal a kivonulás előtt, augusztus 26-án egy öngyilkos merényletben 13 amerikai katona és 170 afgán halt meg a kabuli repülőtéren, amely zsúfolásig tele volt az országból menekülni próbáló emberekkel.

A republikánusok jelentésükben kiemelték, hogy katonai tisztviselők szerint szükséges lett volna a katonai jelenlét fenntartása Afganisztánban, ahol Washington a 2001-es egyesült államokbeli terrortámadások után indított háborút.

A demokrata tábor bírálta a jelentést, egyebek között azt állítva, hogy azt a novemberi elnökválasztás megzavarására tették közzé most.