Kiderült, mikor csap össze Orbán Viktor és Magyar Péter az EP-ben

2024.09.10. 20:11
Az Európai Parlament a magyar kormánnyal kialakult feszült viszony ellenére nem áll el a szokásoktól, ismét vitát rendeznek az elnökségi prioritásokról, ahová rend szerint az Európai Unió soros elnökét is meghívják. Ennek keretein belül kap szót a magyar miniszterelnök is az EUrológus információi szerint.

Megerősített információkra hivatkozva arról ír az EUrológus, hogy jövő hét szerdán Orbán Viktor is felszólal a magyar uniós elnökségről rendezett vitán. A lap információi szerint a miniszterelnök egy harminc perces beszéddel készül, ezek után pedig a képviselőcsoportok vezetői szólalnak fel.

Ezt követik a képviselői hozzászólások, az Európai Néppárt képviseletében pedig ekkor szólal fel Magyar Péter is. A Tisza Párt elnökén kívül még 10–12 képviselő kap szót, akik kérdéseket intézhetnek Orbán Viktorhoz, vagy megoszthatják véleményüket, a kormányfőnek pedig lehetősége lesz válaszolni.

A vitán az elsődleges témát az elnökségi tervek szolgáltatják majd, de a lap arra számít, hogy komoly támadásokat és bírálatokat kaphat a miniszterelnök a „békemissziója” és a Nemzeti Kártya miatt is. Utóbbi biztosan téma lesz a vitán, ugyanis a liberális frakció kérte, hogy tűzzék napirendre a témát.

Az sem kizárt, hogy a magyar kormány sokat emlegetett, és az európai sajtót bejárt kijelentése – miszerint buszokkal Brüsszelbe küldik a röszkei határról az illegális bevándorlókat – is szóba kerül.