Bemutattak Ursula von der Leyennek az EU tagállamai

GettyImages-1243011898
2024.09.10. 07:48
Arra kérte Ursula von der Leyen az Európai Unió tagállamait, hogy egy férfi és egy női jelöltet is mutassanak be biztosjelöltként, azonban csak Bulgária teljesítette azt. EU-s tisztviselők szerint ezzzel a tagállamok a középső ujjukat mutatták fel az Európai Bizottság elnökének. Von der Leyen azonban kitart amellett, hogy nemi egyensúly mentén jöjjön létre az új csapata, ezért nyomást gyakorolt néhány kisebb tagállamra.

Ursula von der Leyen saját maga által kijelölt határideje rohamosan közeledik, de még mindig nem sikerült összeállítania csapatát, így az új Európai Bizottság összetétele továbbra is bizonytalan – írja a Politico.

Von der Leyen a tervek szerint szerdán jelenti be, hogy 26 biztosjelöltje közül – minden tagállamból egy-egy – melyik területet kapja meg, miután találkozik az Európai Parlament különböző politikai frakcióinak vezetőivel.

Európai uniós tisztviselők szerint azonban Von der Leyen nem könnyítette meg a saját dolgát, ugyanis túlságosan is a nemek közötti egyensúlyra összpontosít, anélkül, hogy rendelkezne a cél eléréséhez szükséges eszközökkel. Az általa ásott gödör egyre „mélyebb és mélyebb” – tette hozzá egyikük.

Von der Leyen a saját dolgát nehezítette meg

A feladat, amellyel az Európai Bizottság régi-új elnöke küzd, már eleve bonyolult volt, mivel von der Leyennek figyelembe kell vennie a földrajzi egyensúlyt, a politikai egyensúlyt és a nemek közötti egyensúlyt. A jelöltek utolsó pillanatban történő módosítása – és az új jelöltek területének megtalálása anélkül, hogy aláásná az általános egyensúlyt – még nehezebbé teszi a dolgot.

A szerdai határidő elmulasztása azonban kínosnak tűnne, különösen azután a nehéz alkudozás után, amely a férfiak által dominált csapat elkerülése érdekében folyt – mondta a lapnak öt európai tisztviselő, akik számára a Politico névtelenséget biztosított, hogy szabadon beszélhessenek.

Elmondásuk szerint von der Leyen arra kérte az európai uniós tagállamokat, hogy egy férfi és egy női jelöltet is küldjenek a 26 fős biztosi csapatába. Bulgária volt az egyetlen ország, amely eleget tett ennek a kérésnek, aminek következtében von der Leyen legalább öt kisebb uniós országra nyomást gyakorolt, hogy az általuk javasolt férfi jelölteket női jelöltekkel helyettesítsék. Cserébe viszont következetesebb befolyási területeket ajánlott fel azért cserébe, hogy egy nőt küldjenek Brüsszelbe.

Minden európai vezetőtől két jelöltet kért. Ehelyett középső ujjakat kapott tőlük

– mondta az egyik névtelenségbe burkolózó európai tisztviselő.

Néhány tagállam már beadta a derekát

Az elmúlt napokban azonban sikerült meggyőznie Szlovéniát és Romániát, hogy cseréljék ki a férfi jelölteket. A múlt héten Románia Roxana Minzatu európai parlamenti képviselőt jelölte következő európai biztosának, miután eredetileg egy férfit javasolt a posztra.

Szlovénia hétfőn Marta Kos volt nagykövetet, Robert Golob miniszterelnök liberális Szabadságpártjának volt alelnökét jelölte, miután a férfi jelölt, Tomaz Vesel pénteken visszalépett. Kos hozzáadásával a 26 jelöltből immár 10 nő van, ami egyesek szerint von der Leyen győzelmét jelenti.

„Most már legalább két számjegyű” – mondta a von der Leyen vezette Európai Néppárt egyik uniós tisztviselője. „Ez egy kicsit megváltoztatja a megítélést. Ha az Európai Parlament több nőt akar, akkor a meghallgatásokon mindig lenyomhatnak egy másik férfit” – tette hozzá.

A lap szerint az utolsó pillanatban bekövetkezett változtatások plusz időkényszert is jelentettek, mivel még a leendő biztosok is a sötétben tapogatóznak, hogy mit fognak csinálni a következő öt évben.

Von der Leyen maga is megvédte a nemek közötti egyenlőségre való törekvést. „Egész politikai életemben azért küzdöttem, hogy a nők is hozzáférhessenek a döntéshozói pozíciókhoz és a vezetői pozíciókhoz” – mondta egy múlt szerdai sajtótájékoztatón. „És az a tapasztalatom, hogy ha nem kéred, nem kapod meg. Ez nem jön magától” – tette hozzá.

A következő Európai Bizottság várhatóan december 1-jén kezdi meg működését, azonban a jelölteknek még októberben meg kell kapnia az Európai Parlament jóváhagyását. 

(Borítókép: Ursula von der Leyen  2022. szeptember 7-én Brüsszelben. Fotó: Thierry Monasse / Getty Images)