Politico: Brüsszel főpályaudvara maga a pokol kapuja

GettyImages-1492650912
2024.09.11. 10:43
A Brussels Midin – a belga főváros nemzetközi főpályaudvarán – mindennaposak a kábítószerrel kapcsolatos bűnesetek, a késelések és a bandaháborúk, a közelben lévő üzletekben a bolti lopásokra az alkalmazottak már a rendőrséget sem tárcsázzák, mert tudják, hogy úgysem történik semmi. A belügyminiszter és a város polgármestere is tisztában van a problémákkal, de évek óta semmi megoldás nem érkezik.

„Brüsszel nemzetközi főpályaudvara maga a pokol kapuja” – indítja cikkét a Politico a pályaudvaron dolgozó emberek véleményére hivatkozva. A Brussels Midi pályaudvaron – ami Európa kapuja Belgiumban – a megerősített rendőri jelenlét ellenére a bűnözés mértéke elszabadult, a közelmúltban történt lövöldözések és késelések miatt az utasok, az alkalmazottak és a környékbeli üzlettulajdonosok egyaránt az életüket féltik – írja a lap.

Ez a legrosszabb hely, ahol valaha dolgoztam. Egész Európában jártam már, és ez a legrosszabb állomás

– mondta a pályaudvar egyik cukrászdájában dolgozó alkalmazott.

Csak ebben az évben több véres incidens történt, áprilisban egy embert megkéseltek a metróállomáson, júniusban pedig két ember halt meg egy lövöldözésben egy közeli kávézóban. Augusztusban egy személy megsérült egy újabb lövöldözésben az állomás egyik kijáratánál, a kábítószerrel kapcsolatos esetek, a bolti lopások és a bandák közötti dulakodások pedig mindennaposak.

„A helyzet drámai” – mondta Philippe Close, Brüsszel polgármestere a lapnak, amikor a Midi pályaudvart és a várost tágabb értelemben is érintő kulcsfontosságú kérdésre válaszolt. „Ez a legnagyobb probléma Belgiumban. Mindenki azt mondja, hogy »ez nem az én felelősségem«.”

A Politico beszélt a hatóságokkal a problémás állomásról, valamint a Brussels Midi és környékén működő vállalkozások több tulajdonosával és alkalmazottjával is a környékbeli bűnözéssel kapcsolatos tapasztalataikról. Míg a dolgozók a politikusokat és a bűnüldöző szerveket ostorozták, amiért nincsenek eléggé „jelen”, vagy nem tesznek eleget a probléma leküzdéséért, a hatóságok egymást okolták a biztonsági hiányosságokért.

„Sokkoló, de nem meglepő”

Egy júniusi éjszakán hajnali fél kettő körül Karim, a vasútállomáson kívüli étterem tulajdonosa épp arra készült, hogy lehúzza a redőnyöket, amikor lövéseket és sikoltozást hallott. Azonnal kirohant az utcára, és felfedezte, hogy négy személyt is meglőttek a Café Taverne Astoria előtt, amely az étterme mögötti utcában található. Két ember meghalt, kettő pedig súlyosan megsérült – jelentette akkor a helyi média.

Sokkoló volt, de nem meglepő

– mondta az étterem-tulajdonos. Karim számára az állomás körüli erőszak ezzel érte el a tetőpontot. Ha a helyzet nem javul, azt mondta, eladja és máshová költözteti az üzletét. „Nem félek a haláltól, de nem akarok itt meghalni” – tette hozzá.

Karim és mások szerint, akikkel a lap beszélt, nem újdonság a Midi körüli helyszínelés és a rendőrségi szalagok megjelenése. A legtöbben a biztonsági helyzettel kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva nem kívántak nyilatkozni, vagy névtelenséget kértek, de egy édességbolt egyik alkalmazottja elmondta, hogy a késes verekedésektől kezdve a „sok-sok” lopásig mindenfélének szemtanúja volt már.

„Egy nap alatt hat ember jött be az üzletbe, és három óra alatt hat árut lopott le a polcokról” – mondta. A bolti lopások olyan gyakoriak, hogy már nem is igazán foglalkozik azzal, hogy jelentse a hatóságoknak.

Mit fognak csinálni? A belgiumi törvények nem igazán törvények

– mondta a portál kérdésére vállat vonva.

Az állomás egyik alkalmazottja azt mondta, hogy külön utasítást kapott, hogy ne beszéljen „a helyzetről”, és hozzátette, hogy ha ezt megteszi, kirúgják. A portál által megszólaltatott alkalmazottak és üzlettulajdonosok azonban arról panaszkodtak, hogy amikor a rendőrség letartóztatta a gyanúsítottakat, olyan gyorsan elengedték őket, hogy még aznap visszatértek.

„Nincs olyan nap, amikor ne történne itt valami” – mondta Karim. Elmagyarázta, hogy elvesztette a vendégei nagy részét, mivel azok már nem akartak személyesen ellátogatni a környékre, inkább rendelnek. Hozzátette azt is, hogy a hatóságok gyakran nem tudtak segíteni.

Néhány héttel korábban szemtanúja volt egy késeléses verekedésnek, és háromszor hívta a rendőrséget, de – mint mondta – azok „soha nem érkeztek meg”.

„Minden városban, ahol van vasútállomás, van bűnözés is, de a Midi a legrosszabb mind közül” – summázta.

Az akcióterv, ami van, de nincs

Christophe Vandeviver, a Genti Egyetem kriminológus-kutatóprofesszora szerint a vasútállomásokon és azok környékén azért magas a bűnözési ráta, mert sok ember tartózkodik a helyszínen, és ez nagy fokú anonimitást jelent az elkövetők számára.

Van egy optimum a kettő között, amikor bizonyos számú ember van az utcán, ami biztonságossá teszi azt. De ezen a számon túl, amikor már túl sok ember van egy helyen, senki sem érzi magát hajlandónak vagy felelősnek, hogy beavatkozzon, ha történik valami

– mondta. Ez a bystandereffektus.

A belga király februárban az Europolnál, az EU bűnüldöző ügynökségénél tett látogatása során aggodalmát fejezte ki a brüsszeli bűnözési hullám növekedése miatt. A Politico megkeresésére a király szóvivője azt mondta, hogy „mindig aggódik a belgiumi társadalmi kihívások miatt”, de nem kívánt politikai kérdésben nyilatkozni.

A tavaly közzétett adatok szerint 2018 és 2022 között évente mintegy 3500 bűncselekményt követtek el a Midiben – a leggyakoribbak a lopások, a zsarolások és a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények.

Ez majdnem annyi, mint 13 flamand város összes állomása együttvéve.

A helyzet tavaly érte el a válságpontot, miután különböző médiumok felhívták a figyelmet a problémákra, ami Annelies Verlinden belügyminisztert arra késztette, hogy akciótervet hirdessen a közlekedési csomópontban tapasztalható „kellemetlenségek, bűncselekmények és rossz higiéniai körülmények” kezelésére. A terv pontjai között szerepelt a megerősített rendőri jelenlét, többek között egy új, külön erre a célra létrehozott rendőrőrs létrehozása, valamint jobb világítás és Wi-Fi hotspotok kialakítása is.

Egy évvel később azonban a helyzet egy cseppet sem javult. Az ígért rendőrségi iroda még mindig nem nyílt meg, és a bűnözés még mindig kirívó. Az állomás környékéért felelős Midi rendőrségi zóna és a belügyminisztérium nem válaszolt a lap azon kérésére, hogy a Midiben 2023-ra és 2024-re vonatkozó bűnügyi statisztikákat kiadja. A 2023-ra közzétett brüsszeli szintű statisztikák azonban azt mutatták, hogy

a bűnözési ráta városszerte 3 százalékkal nőtt, szemben Flandria 42 százalékos és Vallónia 52 százalékos csökkenésével.

„Senki nem hibás”

A Midi állomás Brüsszel három kerületének – Saint-Gilles, Anderlecht és City of Brussel – metszéspontjában található, ami azt jelenti, hogy a terület igazgatása e három önkormányzat közötti koordinációt igényelné, de ez sosem volt Belgium erőssége.

Ez a felelősségmegosztás kihívássá teheti a problémák kezelését

– mondta Vandeviver kriminológusprofesszor, hozzátéve, hogy „senki sem érzi magát felelősnek”. 

Close, Brüsszel polgármestere a szövetségi kormány tétlenségét és a brüsszeli befektetések iránti érdektelenséget okolta. A belügyminiszter által tavaly javasolt akciótervvel kapcsolatban Close azt nyilatkozta: „Egy évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy nyitnak egy rendőrségi irodát a pályaudvaron. Ez nem így történt. Rendőrségi irodát nyitni nem olyan nehéz. Nincs szükséged hozzá egy évre.”

Nick Gyselinck, Verlinden belügyminiszter szóvivője a Politicónak elmondta, hogy a különböző érdekelt felek részéről a javasolt akciótervre adott első reakciók nagyon harmatosak voltak. „Nem érkezett válasz az állomásokon és azok környékén tapasztalható különböző jelenségek kezelésére, mivel nem sikerült összehozni az összes szolgálatot és partnert” – mondta.

Close szerint az antwerpeni kikötőből Belgiumba érkező és a Midi állomáson áthaladó kábítószer-forgalom az egyik legnagyobb probléma. Azt javasolta, hogy a kormány fektessen többet a szövetségi rendőrségbe, mert szerinte „ők azok, akik az egész országban – nem csak egy adott zónában – az összes nyomozást és akciót el tudják végezni”. A belügyminiszteri hivatal közölte, hogy már most is szorgalmazza a kábítószer-bűnözés elleni fellépést.

Verlinden miniszter az elmúlt törvényhozás egyik sarokkövévé tette a kábítószer elleni háborút, mind országos, mind nemzetközi szinten

– mondta Gyselinck, kifejtve, hogy a belügyminiszter mind a szövetségi, mind a vasúti rendőrségnél forrásokat különített el „a biztonság megerősítésére”.

Vandeviver kriminológusprofesszor szerint a vasútállomásokon a bűnözés visszaszorítására hatékony intézkedés lenne a rendőri jelenlét megerősítése azokban az órákban, amikor a legvalószínűbb a bűncselekmények elkövetése.

(Borítókép: A Brussels Midi pályaudvar 2023. május 23-án Brüsszelben, Belgiumban. Fotó: Omar Havana / Getty Images)