A német külügyminisztérium Donald Trumpon gúnyolódott a közössségi médiában

2024.09.11. 19:07
„Mi sem eszünk kutyát és macskát” – üzente a német külügyminisztérium Donald Trumpnak, amikor a tárca reagált az amerikai elnökjelölt Németországot érintő kritikáira. Donald Trump a Kamala Harisszel folytatott keddi vitáján arról beszélt, hogy az illegális bevándorlók ellopják és megeszik az amerikaiak háziállatait.

A német külügyminisztérium az X közösségi platformon közzétett bejegyzésében gúnyolódott Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt hamis állításán, miszerint a bevándorlók háziállatokat esznek – írja a Reuters.

Donald Trump a Kamala Harris demokrata alelnökkel folytatott keddi vitában arról beszélt, miszerint az ohiói Springfieldben a haiti bevándorlók ellopják a lakosok háziállatait, hogy megegyék azokat, illetve a parkokból is összeszedik a vadállatokat ugyanilyen célból.

A republikánus jelölt Harris azon törekvését is támadta, hogy az országot az energiaforrások diverzifikáltabb és fenntarthatóbb keveréke felé terelje. Negatív példaként Németországot hozta fel, ugyanis szerinte az európai ország kudarcot vallott, amikor megpróbált lemondani a fosszilis tüzelőanyagokról. 

A német külügyminisztérium szerint azonban ez az állítás hazugság.

Tetszik vagy sem: Németország energiarendszere teljesen működőképes, több mint 50 százalékban megújuló energiaforrásokkal. És nem építjük, hanem bezárjuk a szén- és atomerőműveket. A szén legkésőbb 2038-ra lekerül a hálózatról. Utóirat: Mi sem eszünk macskát és kutyát

– írta a külügyminisztérium az X-en.

A gazdasági minisztérium, amelyet ugyancsak a Zöldek vezetnek, retweetelte a posztot. „Új széntüzelésű erőművek? Szó sem lehet róla” – jegyezték meg.

Mint a Reuters írja, Olaf Scholz kancellár ugyan nem támogatta közvetlenül Kamala Harrist, de júliusban azt mondta róla, hogy „hozzáértő és tapasztalt politikus, aki pontosan tudja, mit csinál”. Elmondása szerint a demokraták jelöltje akár meg is nyerheti az amerikai választást.

A lap felidézte, hogy Németország az Egyesült Államokkal szembeni kereskedelmi többlete és az alacsony védelmi kiadások miatt gyakran került Trump haragjának középpontjába 2017–2021-es elnöki hivatali ideje alatt.

Trump megfogadta, hogy megválasztása esetén magasabb vámokat vet ki az importra, a NATO tagjainak nyújtott amerikai támogatást pedig attól teszi függővé, hogy azok a GDP 2 százalékát a megállapodás szerinti mértékben védelmi kiadásokra fordítják-e. Német tisztviselők szerint idén várhatóan teljesíteni fogják a 2 százalékos célt.