Távozik a politikából, tanári pályára vált a francia pénzügyminiszter

2024.09.12. 15:00
Bruno Le Maire leköszönő francia gazdasági és pénzügyminiszter távozik a politikából, és Svájcban, Lausanne-ban vállal tanári állást. Közgazdaságtant fog tanítani a svájci város egyetemén, és ideiglenesen félreteszi elnöki ambícióit. Utódát, Michel Barniert még nem nevezte ki.

Bruno Le Maire a párizsi gazdasági minisztérium udvarán tartott búcsúbeszédét követően újságírók egy csoportjának jelentette be terveit. „22 év hűséges szolgálat után visszatérek az első hivatásomhoz, a tanításhoz… ezúttal közgazdaságtan és geopolitika terén, hogy elgondolkodjak azon, hogyan nézhet ki a holnap gazdasága, hogyan lehet dekarbonizálni a gazdaságot, hogyan lehet csökkenteni az egyenlőtlenségeket” − nyilatkozta a leköszönő francia pénzügyminiszter a Politico szerint.

Bruno Le Maire a Lausanne-i Egyetemen fog tanítani, de életvitelszerűen marad Franciaországban, amelyet „hazámnak, életemnek, szenvedélyemnek” nevezett. Arra a kérdésre, hogy végleg távozik-e a politikai életből, a francia politikus azt válaszolta, hogy „visszalép a politikai élettől”. Ennek ellenére nyílt titok, hogy elnöki ambíciókkal is rendelkezett.

2017 óta töltötte be posztját, így ő lett a leghosszabb ideje hivatalban lévő gazdasági miniszter a modern francia történelemben. 2024 júliusában mondott le, Emmanuel Macron kabinetjének többi tagjához hasonlóan, miután a kormánypárt vereséget szenvedett az előrehozott választásokon. Bruno Le Maire azóta ügyvivőként dolgozott, utóda még nem ismert, ugyanis Michel Barnier miniszterelnök még nem nevezte meg a következő szakminisztert.