Orbán Viktor szerint egy elefánt van a szobában, és ideje beszélni róla

2024.09.12. 20:51
Nincs megállás, mióta Nancy Faeser, német belügyminiszter bejelentette, hogy újra szigorú határellenőrzést vezetnek be az illegális migrációval szemben: Orbán Viktor már másodjára üzen Olaf Scholz német kancellárnak.

Orbán Viktor ezúttal az X közösségi oldalon üzent a német kancellárnak, nekiszegezve egy, a határellenőrzéshez fűződő kérdést.

Most, hogy már Olaf Scholz német kancellár is szigorú határellenőrzésre szólít fel, úgy vélem, beszélnünk kell az elefántról a szobában: hogyan lehet megvédeni az EU külső határait, ha azokat, akik ezt megteszik, az Európai Bizottság megbünteti?

– érdeklődött a miniszterelnök. 

Orbán Viktor nyilvánvalóan arra utalt, hogy a német belügyminiszter, Nancy Faeser kedden bejelentette: újra szigorú határellenőrzést vezetnek be az illegális migráció és az elmúlt hetekben történt iszlamista támadások miatt, amelyek a kormány szerint befolyásolták a tartományi választások eredményét is, és a szélsőjobboldal előretörését eredményezték. Mint ismert, a döntést Olaf Scholz német kancellár is támogatta, ugyanis a német kormánykoalíció nem szerepelt jól a kelet-németországi tartományi választásokon. 

Korábban Orbán Viktor már üzent Olaf Scholz német kancellárnak, akkor azt írta, „üdvözli a klubban”, utalva ezzel arra, hogy Németország Magyarországhoz hasonlóan szigorú határellenőrzésről döntött.