Teljesen összeomolhat a Drezdában leszakadt híd

2024.09.13. 07:37
A híd egy része már szerdán hajnalban az Elba folyóba zuhant, de a szakemberek szerint a többi része is a vízbe omolhat. A német katasztrófavédelem és tűzoltóság próbálja alátámasztani a fennmaradt részeket, de dolgukat az érkező heves esőzések és az abból kialakuló áradás is akadályozhatja.

A drezdai Carola híd egy része szerda hajnalban omlott az Elba folyóba, azonban a középső része is várhatóan a vízbe fog zuhanni. Korábban a villamosvágány és a járda is odaveszett, írta meg a Bild.

Dirk Hilbert főpolgármester csütörtökön a városi tanácsban tartott válságtanácskozáson figyelmeztetett arra, hogy „a híd több része is megereszkedett és összeomlással fenyeget”. A korábban leomlott részt már eltávolították. A villamosvágány alig támaszkodik a pilléren, ezért a tűzoltóság próbálja alátámasztani.

A helyzet óráról órára változik − mondta a drezdai polgármester. Időközben a Carola híd autósávja is megereszkedett. A statikusok figyelmeztettek, hogy a 2024-ben befejezett hídszakasz, mely mintegy ötmillió euróba került, már szintén megsüllyedt.

A teljes híd valószínűleg nem menthető meg. Stephan Kühn alpolgármester szerint a híd többi részét is le kell bontani. A hídelemek teljes cseréjére lesz szükség, a megmaradó részek nem képesek a forgalmat ellátni.

Árvíz fenyegeti a híd maradékát

A tartós esőzések Csehországban növelik az árvízveszélyt Drezdában is. A legrosszabb esetben a jövő hét közepén 8,2 méteres tetőzésre számít. Addigra az Elbába omlott Carola hidat el kell távolítani és el kell takarítani.

Ha ez nem sikerül, az áramlás meglazíthatja a törmelékeket, és azok az Augustus híd pillérjeinek ütközhetnek, amely csak néhány száz méterrel van lejjebb az Elbán. Ráadásul a Carola híd törmeléke az Elba vizét is eltorlaszolná. Ez pedig fokozná az árvízhelyzetet a városban.