Nyomozást indítottak a New York-i rendőrfőnök ellen, beadta a lemondását

2024.09.13. 06:09
Edward Caban New York-i rendőrfőnök beadta lemondását, miután nyomozás indult ellene és más magas rangú tisztségviselők ellen New Yorkban. Az FBI telefonokat kért be és elektronikus eszközöket foglalt le. Több tisztviselőt pedig kihallgattak.

Edward Caban New York-i rendőrfőnök lemondását ügyvédjei erősítették meg. A lemondás pénteken lép hatályba és egy szövetségi vizsgálat közepette történik, amely a New York-i kormányzatban elkövetett lehetséges korrupciót vizsgálja. A vizsgálatok részeként a hatóságok lefoglalták Caban és más NYPD-tisztviselők mobiltelefonjait – közölték a vizsgálatot ismerő források.

Caban ügyvédjei egy közleményben közölték, hogy Caban nem célpontja a New York déli kerülete által folytatott nyomozásnak és teljes mértékben együttműködik a kormányzattal.

Teljes mértékben a New York-i rendőrségre kell összpontosítanom. Arra az osztályra, amelyet mélységesen tisztelek és amelynek szolgálatára szenteltem a karrieremet. A közelmúltbeli fejlemények körüli zaj azonban lehetetlenné tette ezt és akadályozta a városunk által megkövetelt fontos munkát. Ezért úgy döntöttem, hogy a minisztérium érdekében az a legjobb, ha lemondok a rendőrfőnöki tisztségemről

– nyilatkozta Caban.

Eric Adams, New York polgármestere csütörtökön közölte, hogy elfogadta Caban lemondását és Tom Donlont, az FBI volt ügynökét és New York belbiztonsági igazgatóját nevezte ki ideiglenes rendőrkapitánynak. „Tiszteletben tartom a döntését és minden jót kívánok neki” – mondta Cabanról.

Alpolgármesterek az FBI célkeresztjében

A szövetségi ügynökök a múlt héten Phil Banks alpolgármester, Sheena Wright alpolgármester otthonát is átkutatták. Az FBI a házkutatásokon bizonyítékokat, köztük elektronikai eszközöket foglalt le. Vádat nem emeltek. A manhattani szövetségi ügyészek nem közöltek több részletet arról, hogy mit vizsgálnak, de a források szerint az egyik oldalon a városi szerződések állnak, a másikon pedig a bárokra és klubokra vonatkozó szabályok végrehajtása.

Több magas rangú New York-i rendőrségi tisztviselő, köztük Caban, a manhattani körzetparancsnokok telefonjait szeptember 5-én nyomozók kikérték és kihallgatták rendőrségi tisztviselőket.

A minisztériumnak tudomása van arról, hogy a New York déli körzetének amerikai ügyészi hivatala nyomozást folytat a szolgálat tagjaival szemben. A minisztérium teljes mértékben együttműködik a nyomozásban

– közölte szeptember 5-én a New York-i rendőrség szóvivője, további kérdéseket az amerikai ügyészséghez irányítva, amely nem kívánt nyilatkozni.

Caban családjának vannak kapcsolatai az éjszakai életben. Richard Caban, Edward Caban testvére, aki korábban a New York-i rendőrség hadnagya volt, egy ma már bezárt bronxi étterem tulajdonosa volt, a Con Sofritónak. Edward Caban ikertestvére, James Caban, aki korábban a New York-i rendőrség őrmestereként dolgozott, egy bronxi lakóház tulajdonosa volt, amelynek első emeletén egykor egy Twins nevű bár működött – írja az ABC News.