Novák Katalin díszdoktori címet kapott Dél-Koreában

2024.09.13. 09:41
Novák Katalin volt köztársasági elnök éppen Dél-Koreában van, hogy új civil szervezetét népszerűsítse, amellyel a népességfogyás ellen igyekszik stratégiákat kidolgozni politikai és világvezetőkkel. Beszédet is mondott egy helyi fórumon és a szöuli parlamentben is, majd egy dél-koreai egyetemtől díszdoktori címet kapott. A kitüntetésről a közösségi oldalán büszkélkedett el a magyar exelnök.

Ahogy arról beszámoltunk mi is az Indexen, Novák Katalin volt köztársasági elnök néhány hónapnyi hallgatás után egy civil szervezet, az XY Worldwide vezérigazgatójaként tért vissza a köztudatba

A szervezetben a világ vezetőivel fog együtt munkálkodni azon, hogy stratégiákat dolgozzanak ki, melyek segítségével a nemzetek leküzdhetik a születésszám globális csökkenésének hatásait.  Ahogy azt korábban írtuk, ez a lépés egyáltalán nem példa nélküli a magyar exállamfők történetében.

Novák Katalin pedig nem is vesztegette az időt, egy nappal visszatérésének bejelentése után már Dél-Koreában beszélt a World Knowledge Forumon a két ország csökkenő születési rátájáról, ami népesedési katasztrófát vetít előre.

Csütörtökön pedig már arról számolt be, hogy díszdoktori címet kapott a dél-koreai Hanjang Egyetemtől. 

Szeretlek, Magyarország szerint Novák Katalint mint volt államfőt hívták meg az országba, ahol a magyar családpolitika sikereiről tartott előadást, Na Kjongvon dél-koreai politikus pedig ragaszkodott a „magyar modell” bevezetéséhez, azt mondta: „Szöul a magyar népesedéspolitikán alapuló törvényjavaslatot terjesztett elő, mivel a születésszám növelésének legnagyobb nehézsége a lakhatási probléma.”

Később a szöuli parlamentbe is meghívást kapott a magyar exelnök, ahol arról beszélt, hogy „Dél-Koreában több kutyababakocsit adnak el, mint gyerekbabakocsit. Szeretem a kutyákat, kettőt is felneveltem, de a kutyák soha nem helyettesíthetik a gyerekeket.”