Az Egyesült Államok jóváhagyta az F–35-ös vadászrepülőgépek eladását Romániának

2024.09.14. 10:52
F–35-ös típusú lopakodó vadászgépek vásárlását hagyta jóvá az Egyesült Államok Romániának. A 2566 milliárd forint értékű szerződésre még az amerikai kongresszusnak is rá kell bólintania.

Az Egyesült Államok jóváhagyta az F–35-ös típusú lopakodó vadászrepülőgépek eladását Romániának, a szerződés értéke 7,2 milliárd dollár (2566 milliárd forint) – derült ki a külügyminisztérium pénteki közleményéből.

A szerződés, amelyet még az amerikai kongresszusnak is jóvá kell hagynia, 32 darab F–35A típusú repülőgép, valamint a hajtóművek bukaresti beszerzésére vonatkozik. A szerződést a Lockheed Martin fegyvergyártó óriáscég kapja.

Ez a javasolt eladás támogatja az Egyesült Államok külpolitikai és nemzetbiztonsági célkitűzéseit azáltal, hogy növeli egy olyan NATO-szövetségesünk biztonságát, amely fontos szerepet játszik Európa politikai és gazdasági stabilitásában

– írták a közleményben.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön találkozott román kollégájával, Luminita Odobescúval, és megköszönte Bukarestnek, hogy Patriot rakétavédelmi rendszert adott át Ukrajnának.

Románia a NATO legnagyobb légibázisát építi ki

Bár egyelőre nincs szó arról, hogy a NATO beavatkozna az ukrajnai eseményekbe, mégis Romániában alakítják ki a legnagyobb légibázist, a Fekete-tengertől alig húsz kilométerre. Az előkészületek egyelőre csak megelőző jellegűek, de egy harmadik NATO-misszióját töltő brit vadászpilóta szerint ez azért nagyon más, mint ami a háború előtt volt. Minden sokkal több, minden sokkal nagyobb, és legfőképp: sokkal veszélyesebb.