Nemcsak árvizet, halasztások áradatát is hozta az ítéletidő

2024.09.14. 08:50
Bár van olyan hely Magyarországon, ahol már a negyedéves csapadékmennyiség is lehullott, máshol 24 óra alatt 100 millimétert megközelítő víztömeg esett, a mediterrán ciklon egyelőre nem tágít a térség fölül, így a hét elején újabb heves esőzések várhatók. Előtte azonban még Németországtól Ausztrián át a szlovák és magyar bajnokságok mérkőzéseiig szinte mindent elhalasztottak a sportvilágban.

Ahogy arról már többször is beszámoltunk, az időjárás teljesen megbolondult a régiónkban, ugyanis az egy héttel ezelőtti nyarat felváltotta a metsző széllel, és néhol akár egy egész évszaknyi esőmennyiséggel fenyegető, özönvízszerű esőzés. Máshol – akár Horvátországot vagy Szlovéniát nézzük, akár Ausztriát, ahol némely területen már 60 centi is hullott – havazásba váltott a nyár, mindenfajta átmenet nélkül.

Az időjárás Magyarországot sem kíméli, sokfelé hozhat áradásokat a hatalmas mennyiségű csapadék. Azt még nem lehet tudni, hogy mikor tetőzhet az árhullám, ugyanis jövő hét elején újabb jelentős csapadékmennyiség hullhat. Az viszont biztos, hogy harmadfokú készültséget rendelhetnek el az ország több településén, köztük a fővárosában is. Szentgotthárdnál akár rekordnak számító 5 méteres vízállás is várható, Budapesten pedig 8 méterig nem lehet gond, viszont onnantól már homokzsákokra lehet szükség. 

Inkább a kisebb vízfolyásoknál lehetnek nagyobb problémák, mert ezeken a helyeken nincsenek állami védvonalak, a helyi önkormányzatoknak kell megoldaniuk a védekezést

– mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Ausztriában már elkezdődött az ítéletidő

Ahogy fentebb említettük, Ausztriában több helyen már havazik, sőt a régióban téli adatokat is megszégyenítő 60 centis hóréteg hullott egyes tájakon, ez pedig a sok esőzéssel és az esetleges földcsuszamlásokkal együtt komoly problémákat jelenthet. Szintén nagy mennyiségű csapadékra számítanak Ausztria és Németország vízgyűjtő területein az elkövetkezendő napokban, de Csehországban is szélsőséges időjárásra figyelmeztettek.

A német határon fekvő Salzburg csapatának Klagenfurt elleni mérkőzését például már el is halasztották az időjárási viszonyokra hivatkozva. 

A holnapra tervezett Austria Klagenfurt elleni hazai mérkőzést az időjárási körülmények miatt el kell törölni, az osztrák labdarúgóliga által elvégzett előrejelzések szerint. A pótnapot, amelyre a jegyek érvényesek maradnak, a Bundesliga fogja kihirdetni

– áll a rövid közleményben. 

De ugyanígy törölték a Németország középső részén fekvő Kassel városában a hétvégére tervezett összes meccset, az osztrák Admira St. Pölten ellenit is lefújták az U18-as bajnokság mérkőzéseivel egyetemben, a női ligában az Sk Rabid–Sc Wien összecsapást napolták el, a Styer-Gleisdorf találkozó is napolva lett, tehát összességében elmondható, hogy Németország- és Ausztria-szerte halasztják el a sporteseményeket az időjárásra hivatkozva.

A magyar bajnokságokban is történtek lemondások és halasztások, a Mezőörs pályájának állapota miatt például a Paks elleni rangadó elmaradt, így a Paks játék nélkül nyert 3–0-ra, Vas vármegyében a komplett 5. fordulót elhalasztották az amatőr bajnokságokban, de még a DAC–Sloven öregfiúk derbi is meghiúsult, úgyhogy Szlovákiát sem kíméli az ítéletidő.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.