Lövéseket adtak le Donald Trump közelében, az FBI szerint gyilkossági kísérletről lehetett szó

GettyImages-2171847688
2024.09.15. 20:46 Módosítva: 2024.09.15. 23:22

Cikkünk frissült! Írásunkban az alábbiakról számoltunk be:

  • Először Donald Trump kampánycsapata számolt be arról, hogy egy lövöldözés történt az elnöktől nem messze. De részleteket nem közöltek, azt leszámítva, hogy az elnökjelölt biztonságban van. 
  • Utóbb rendőrségi források is megerősítették a lövöldözés tényét, de azzal kapcsolatban eltérő beszámolók láttak napvilágot, hogy mi is történhetett pontosan. Egy embert viszont őrizetbe vettek, és ki is kérdeztek. 
  • Donald Trump később egy e-mailben reagált a fejleményekre, és ő maga is megerősítette, hogy jól van.
  • A Fehér Ház, Kamala Harris, valamint Trump fia szintén megszólalt az incidensről.
  • Az NBC News-nak nyilatkozó rendvédelmi források szerint valóban találtak egy lőfegyvert a helyszínen. A CNN forrásai pedig már azt is mondták, hogy a támadó célpontja valószínűleg Trump lehetett (miközben a legelső külföldi sajtóbeszámolók egyikében még ennek ellenkezőjéről esett szó). 
  • Ezután az FBI is közölte: feltételezhető, hogy valóban egy újabb gyilkossági kísérlet történt Donald Trumppal szemben.
  • Majd egy sajtótájékoztatón árulták el, hogy mit lehet tudni eddig az incidensről.  

Így kezdődött

Donald Trump biztonságban van, miután „a környezetében” több lövést is leadott valaki – ezt közölte a republikánus jelölt kampánycsapata magyar idő szerint vasárnap este.

További részleteket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra.  Mindössze azt lehet tudni, hogy az esemény Floridában történt – legalábbis a PA Media hírügynökség, valamint az AP News közlése szerint. 

Emlékezetes, hogy az elnökjelöltre két hónapja, július közepén rálőttek egy kampányrendezvényen.

A golfklubjánál történt a támadás, a titkosszolgálat akcióba lépett – de valószínűleg nem Trump volt a célpont a New York Post szerint 

A New York Post szerint helyi hatósági források azt közölték, hogy az incidens West Palm Beachen, Donald Trump floridai golfklubjának közelében történt.

Mint írták, a források szerint 

két ember épp akkor nyitott tüzet egymásra a golfklub közelében, amikor Donald Trump távozni készült onnan.

A lap szerint az elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat (Secret Service) munkatársai is beavatkoztak, miután elkezdődött a lövöldözés.

A New York Post forrásai szerint a két ember egymásra lőtt, nem Trump volt a célpontjuk, és az elnökjelölt nem is volt közvetlen veszélyben. Cikkükben megjegyezték azt is, hogy a golfklub környékén nem ritkák a bűncselekmények, ennek is köze lehet az incidenshez. 

Donald Trumpot biztonságba helyezték, a lövöldözőkről még nem tudnak semmit

The Washington Post azt írta, hogy a lövöldözőket még nem sikerült azonosítani. 

Mindeközben az NBC News arról számolt be egy magas beosztású rendvédelmi tisztviselőre hivatkozva, hogy 

Donald Trumpot „biztonságba helyezték”.

Időközben a Secret Service sajtófőnöke, Anthony Guglielmi szintén azt közölte, hogy az elnökjelölt biztonságban van, és hogy az ügynökség vizsgálatot kezdett az incidenssel kapcsolatban. Hozzátette azt is, hogy a helyi, Palm Beach megyei rendőrség hamarosan további tájékoztatást adhat a történtekről. 

Újabb részletek a lövöldözésről, egy embert őrizetbe vettek 

„Most beszéltem Trump elnök úrral. Ő az egyik legerősebb ember, akit valaha ismertem.  Jól van, és elszántabb, mint valaha, hogy megmentse az országunkat” – írta Lindsey Graham republikánus szenátor az X-en.

Mindeközben a New York Post már arról írt: egyes forrásaik szerint elképzelhető, hogy a korábban napvilágot látott adatok tévesek voltak arról, hogy két ember egymásra lőtt volna Trump közelében.

A lap szerint a nyomozók most már úgy hiszik, hogy egyedül a Secret Service munkatársa adott le lövést, amelyet követően egy embert őrizetbe vettek a helyszínen.

A lap szerint a Secret Service munkatársa több lövést is leadott, méghozzá azt követően, hogy az elnököt védő titkosszolgák észrevettek „egy gyanús személyt” Trump golfklubjának közelében, akinél egy „lőfegyvert” [cikkünk korábbi változatában e szót pontatlanul fordítottuk „pisztolynak” – a szerk.] is látni véltek. Az őrizetbe vett férfi indítékairól azonban (ha egyáltalán volt bármilyen szándéka Trumppal kapcsolatban) egyelőre nem tudnak semmit – írja a New York Post. 

A Fehér Ház is közleményt adott ki

Az amerikai elnök hivatala közölte: „Megkönnyebbülten” értesültek arról, hogy Donald Trump biztonságban van. 

Az elnököt és az alelnököt tájékoztatták a Trump International Golf Course-on történt biztonsági incidensről, ahol Trump volt elnök golfozott. Megkönnyebbülten nyugtázzák, hogy biztonságban van. Csapatuk rendszeresen tájékoztatni fogja őket [a fejleményekről – a szerk.]

–  áll a Fehér Ház közleményében.

Rengeteg rendőrautó érkezett egy szemtanú szerint

A Sky News idézett egy szemtanút, aki az AP hírügynökségnek azt mondta nemrég: „Legalább 20 rendőrautót” látott a helyszínre érkezni a közeli utcákból.

Úgy láttam, hogy öt darab fekete, rendszám nélküli terepjáró blokkolt egy szürke Mercedest a golfpálya előtt

– fogalmazott a szemtanú.

Donald Trump fia szerint lőfegyvert találtak a helyszínen, Kamala Harris is megszólalt 

Donald J. Trump egy X-posztban írt az incidensről, megjegyezve, hogy lövéseket is leadtak a helyszínen.

Ezt követően úgy fogalmazott:

A helyi bűnüldöző szervek szerint a bokrok között egy AK-47-est találtak. A Trump-kampánycsapat közleményt adott ki, amelyben megerősítették, hogy Trump volt elnök biztonságban van. A gyanúsítottat állítólag elfogták.

Eközben Kamala Harris is közzétett egy bejegyzést a közösségi médiában, ő azt írta: 

Tájékoztatást kaptam arról, hogy lövések dördültek Trump volt elnök és az ő floridai birtokának közelében, és örülök, hogy biztonságban van. Az erőszaknak nincs helye Amerikában.

A korábban beígért sajtótájékoztatót még mindig nem tartották meg, de az NBC Newsnak három rendvédelmi forrás azt mondta, hogy egy férfit már kihallgattak a rendőrök a lövöldözéssel kapcsolatban (azt viszont ők még nem tudták megerősíteni, hogy valóban találtak-e lőfegyvert a helyszínen).

Donald Trump először szólalt meg az incidens után

Az elnökjelölt a Sky News szerint egy e-mailben (amelyet a támogatóinak küldött el) közölte, hogy „soha nem adja fel”. 

Lövések dördültek a környezetemben, de mielőtt a pletykák elszabadulnának, szeretném, ha ezt hallanák először: BIZTONSÁGBAN és JÓL VAGYOK!

– írta Trump , hozzátéve: „Semmi sem fog lelassítani engem. Soha nem adom fel! Mindig szeretni foglak titeket, amiért támogattok. Egység. Béke. Tegyük újra naggyá Amerikát.”  

Több rendvédelmi forrás szerint tényleg találtak egy lőfegyvert a bokorban

A Sky News azt is megosztotta, hogy amerikai partnerhálózatuknak, az NBC News-nak négy magas beosztású rendvédelmi forrás azt mondta: valóban találtak egy lőfegyvert a helyszínen, Donald Trump „közelében”.

A tisztviselők szerint az őrizetbe vett, és a rendőrök által már kikérdezett személyé lehetett ez a lőfegyver. Elmondásuk szerint az illető még a golfpálya kerítésén kívül tartózkodott, amikor a lövések eldördültek. 

Azt viszont egyelőre az NBC News-nak beszélő tisztviselők sem tudták megmondani, hogy az illető használta-e ezt a fegyvert, vagy csak a Secret Service adott le lövést a helyszínen.

A CNN forrásai szerint a támadó rá akart lőni Trumpra

Mindeközben a CNN-nek több forrás arról beszélt, hogy

a hatóságok most már úgy vélik: az elfogott személynek szándékában állt rálőni DonaLD Trumpra.

Ezen kívül egy rendvédelmi tisztviselő azt is közölte a CNN-nel, hogy egy autót is megállítottak a közelben az incidens miatt. Ez a jármű esetleg az a szürke Mercedes lehet, amelyet – mint fentebb írtuk – egy szemtanú már megemlített.

Az incidens helyszínétől északra vettek őrizetbe egy embert

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy a floridai Martin megye seriffhivatal közölte

az I-95-ös autópályán, a Palm Beach-i rendőröktől kapott információk alapján megállítottak egy járművet, és őrizetbe vettek egy személyt, akinek köze lehetett a lövöldözéshez.

A külföldi lapok beszámolói alapján úgy fest, hogy ez ugyanaz a gyanúsított személy, akit korábban már említettünk.  A jelek szerint őt az incidens helyszínétől valamivel odébb foghatták el: Martin megye északra található a támadás helyszínétől, de határos Palm Beach megyével.

Az FBI közölte: ez egy újabb gyilkossági kísérlet lehetett Trump ellen

A CNN szerint a Szövetségi Nyomozóiroda vagyis az FBI közölte, hogy ők is reagáltak a lövöldözésre, és már „vizsgálják a Donald Trump volt elnök elleni gyilkossági kísérletnek tűnő esetet”.

Mindeközben az AP News közölte, hogy egy forrásuk szerint Trump időközben visszatért a flordai Mar-a-Lagóban lévő birtokára az incidens után.

Sajtótájékoztatót tartottak, ez hangzott el 

Időközben az FBI, a helyi rendőrök és a Secret Service valóban tartottak egy sajtótájékoztatót, amelyen az utóbbi szerv tisztviselője megerősítette, hogy az ügynökük valóban tüzet nyitott a gyanúsítottra.

A helyi seriff, Ric Bradshaw azt mondta, hogy

a Secret Service munkatársa észrevette, amint egy lőfegyver csöve kilóg a bokorból, ekkor nyitott tüzet.

Mindennek egy civil is szemtanúja volt, aki látta, hogy a gyanúsított miként próbált ezután elmenekülni a helyszínről az autójával, és gyorsan le tudta fotózni a járművet, illetve annak rendszámát. Később ennek köszönhetően állították meg őt az autópályán Martin megye rendőrei – hangzott el a sajtótájékoztatón a CNN beszámolója szerint. 

Ric Bradshaw azt mondta, hogy a gyanúsított egy fekete Nissanban próbált meg elmenekülni, és az elfogása után a civil szemtanú megerősítette, hogy tényleg ezt a személyt látta menekülni a lövöldözés helyszínén. 

A sajtótájékoztatón azt is megerősítették, hogy valóban találtak egy AK-47-est a helyszínen.

Ezen kívül a gyanúsított hátizsákját is megtalálták, valamint egy GoPro kamerát is –amiből arra következtetnek, hogy az illető valószínűleg le akarta videózni magát.

Mindeközben az FBI egyik tisztviselője arra kérte az embereket, hogy ha bármilyen információjuk van az esetről, akkor keressék fel őket. „Jelentős erőforrásokat vetettünk be, beleértve a nyomozócsoportokat, a válságkezelő csoport tagjait, a tűzszerészeket és a bizonyítékokat kezelő csoport tagjait” –  mondta. 

A gyanúsított nyugodtan viselkedett, az FBI veszi át az ügyet

A gyanúsítottal kapcsolatban azt mondták a sajtótájékoztatón, hogy az őrizetbe vételekor  „viszonylag nyugodt” volt,

Nem mutatott sok érzelmet. Soha nem kérdezte meg, hogy »Miről van szó?«

– mondta a helyi seriff.

Mint kiderült, a járműben már nem volt semmilyen fegyver a gyanúsítottnál. Az illető nevét egyelőre nem árulták el.  

Végül az is elhangzott, hogy a nyomozást innentől az FBI folytatja le Palm Beach megye rendőrségével és a Secret Service-szel közösen.

(Borítókép: Donald Trump republikánus elnökjelölt 2024. szeptember 13-án Las Vegasban, Nevadában. Fotó: Justin Sullivan / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport