Újabb afrikai országgal erősíti gazdasági együttműködését Magyarország

2024.09.15. 14:43
Szombaton átadták a Magyarország és a Zöld-foki Köztársaság együttműködésében megvalósult tengervíz-sótalanító üzemet. A kötött segélyhitelprogram által finanszírozott részeként megépült üzem Illés Boglárka szerint mérföldkőnek számít a két ország egyre szorosabbá váló, gazdasági kapcsolatában.

Átadták szombaton az első, Magyarország és a Zöld-foki Köztársaság együttműködésében megvalósult tengervíz-sótalanító üzemet a szigetország fővárosa, Praia közelében – tudatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára az MTI-vel.

Illés Boglárka közölte: a kötött segélyhitel-program részeként megvalósult projekt, jelentős mérföldkőnek számít a két ország egyre szorosabbá váló, kölcsönösen előnyös gazdasági kapcsolatában. Megköszönve a kiváló magyar szakemberek munkáját, kiemelte: a kötött hitelek által finanszírozott projektekben magyar cégek exportálhatják termékeiket és szolgáltatásaikat, biztosítva ezzel magyar családok megélhetését és erősítve a nemzetgazdaságot.

Ez az üzem segítség a Zöld-foki Köztársaság lakóinak, de egyszerre lehetőség a magyar mérnökök és vízügyi vállalkozások számára is

– emelte ki.

A két ország közötti együttműködés a vízgazdálkodás és öntözésfejlesztés terén új szintre lépett ez év július 16-án, amikor további 7 millió euró (2,7 milliárd forint) értékű kiegészítő finanszírozásról szóló megállapodást írtak alá. Ezzel a kötött segélyhitel-együttműködés teljes összege 42 millió euróra (több mint 16 milliárd forint) emelkedett.

Az államtitkár az ünnepélyes átadót megelőzően szűk körben is egyeztetett Ulisses Correia e Silvaval, a Zöld-foki Köztársaság miniszterelnökével, melynek kapcsán felidézte: a magyar-zöld-foki diplomáciai kapcsolatok közel fél évszázados múltra tekintenek vissza. Az elmúlt közel tíz évben azonban az együttműködés eddig soha nem látott lendületet vett és a Zöld-foki Köztársaság Magyarország kulcsfontosságú partnerévé vált a szubszaharai Afrikában.

Mindkét ország hasonlóan gondolkodik olyan kulcskérdésekben, mint az illegális migráció és „mindig örömteli, amikor egy hozzánk hasonlóan gondolkodó országnak segíthetünk” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: emellett a közös keresztény gyökerek is szilárd alapot képeznek a partnerséghez.

Egyre szorosabbak az afrikai kapcsolatok

Szeptember 10-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Abderrahmán Kulamallahhal, csádi külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatót. A miniszter bejelentette, hogy európai uniós soros elnökségét adó országként támogatjuk Csádot az illegális migráció megállításában. Továbbá a kormány 150-200 millió eurós hitelt ad a mezőgazdaság és élelmiszerpipar megerősítése érdekében, 1 millió dollár értékben pedig az egészségügyi ellátás javítása céljából ad támogatást.