Vlagyimir Putyint meglepő döntést hozott, rengeteg új fegyveres érkezhet az orosz hadseregbe

2024-09-11T141730Z 1301698250 RC2EY9AJVECX RTRMADP 3 UKRAINE-CRI
2024.09.16. 20:28
Vlagyimir Putyin orosz elnök egy rendeletben előírta, hogy 2024 decemberére másfél millió főre kell emelni az orosz hadsereg aktív fegyvereseinek létszámát. Mindez azt jelentheti, hogy (a veszteségek pótlását is beleszámítva) több százezer fővel kellene növelni az orosz hadsereg létszámát az egy évvel korábbihoz képest. Ha ez megtörténik, akkor akár a világ második legnagyobb létszámú hadserege lehet az orosz – de volt, aki kétségbe vonta, hogy valós szándék van-e Vlagyimir Putyin rendelete mögött.

Az orosz elnök rendelete egy kormányzati honlapon jelent meg. Vlagyimir Putyin ebben a rendeletben azt írta elő, hogy:

  • Az orosz hadsereg teljes létszámát (beleértve ebbe a katonaságnál dolgozó, de nem fegyveres alkalmazottakat is) 2 389 130 főre kell emelni
  • Ezenkívül 1,5 millió főre kell növelni az aktív fegyveresek számát.
  • Mindezt pedig alig két és fél hónapon belül, 2024. december 1-jére már meg kell valósítani. 

TASZSZ hírügynökség ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az orosz elnök tavaly, 2023. december 1-jére vonatkozóan is kiadott egy hasonló rendeletet. Abban a dokumentumban a hadsereg teljes létszámát még 2 209 130 főben, az aktív fegyveres erőkét pedig 1,32 millió főben írták elő. Vagyis

az orosz elnök most arról rendelkezett, hogy a tavalyihoz képest 180 ezer fővel kell növelni az aktív fegyveres erők létszámát.

Mindez azt jelenti, hogy 13,64 százalékkal nőne az aktív fegyveres erők létszáma. A hadsereg létszámának újabb, ilyen mértékben történő növelése december 1-től egyértelműen azt jelezheti, hogy az orosz elnök jelen állás szerint egyáltalán nem számol azzal, hogy tűzszünet vagy béke lehetne az ukrajnai konfliktusban, legalábbis rövid távon semmiképp.

Nem mellékes, hogy a tavaly decemberi rendeletnél is jelentős, 170 ezer fős létszámnövelést írtak elő, és azt megelőzően is volt már egy 137 ezer fős létszámemelés a hadseregnél, az invázió kezdete után. 

De honnan lesz ennyi katona? 

A mostani rendeletben Vlagyimir Putyin azt is előírta, hogy a létszámnöveléshez a védelmi tárcának a központi költségvetés terhére biztosítania kell a szükséges anyagi forrásokat.

Az viszont nem egyértelmű, hogy pontosan milyen módon tervezi elérni az orosz elnök azt, hogy 180 ezerrel több aktív fegyverese legyen a hadseregnek – pláne úgy, hogy közben az Ukrajnában küzdő orosz katonák közül a tavalyi év vége óta nem kevesen meghaltak vagy harcképtelenné váltak (a veszteségekre vonatkozóan nincsenek pontos adatok, de az még az óvatosabb, nyilvános információkon alapuló becslések alapján is kijelenthető, hogy a szám akkor is több tízezres nagyságrendű lehetett, ha csak a 2023. december 1. óta eltelt időszakot nézzük).

Az elnöki döntést kommentálva Andrej Kolesznyik, a törvényhozás (Állami Duma) védelmi bizottságának tagja megjegyezte, hogy komoly és hosszú távú munka eredményeként döntöttek erről, és hogy „a számításokat a modern realitások figyelembevételével” végezték el. Hozzátette: úgy véli, hogy ezt az intézkedést „azoknak a harci műveleteknek a tapasztalatai alapján fogadták el, amelyekben az Orosz Föderáció fegyveres erői részt vettek”.

Mindeközben Andrej Kartapolov, a védelmi bizottság elnöke elmondta, hogy az aktív csapatok létszámának növelése része annak a tervnek, amely a fegyveres erők átalakítására és fokozatos növelésére irányul annak érdekében, hogy megfeleljenek a jelenlegi nemzetközi helyzetnek és „korábbi külföldi partnereink” viselkedésének.

Most például új struktúrákat és katonai egységeket kell kialakítanunk, hogy garantáljuk a biztonságot északnyugaton, mivel Finnország, amellyel határosak vagyunk, csatlakozott a NATO-blokkhoz

– mondta Kartapolov az orosz törvényhozás saját kiadványának nyilatkozva. 

Azzal kapcsolatban, hogy milyen forrásokból oldanák meg a létszámnövekedést, a RIA Novosztyi állami hírügynökség két megjegyzést tett a Putyin döntéséről beszámoló cikkben:

  • Az Orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, Dmitrij Medvegyev korábban azt közölte, hogy a 2024-es év első felében mintegy 190 ezer állampolgár kötött szerződést az orosz védelmi minisztériummal (bár Medvegyev már az utóbbi 1-2 évben is több százezres számokat mondott be ezzel kapcsolatban – tavaly decemberben például arról beszélt, hogy 452 ezer főt vettek fel a hadseregbe). 
  • És azt is megjegyezték, hogy Putyin szeptember elején azt mondta: az ukrán hadsereg Kurszki területre történt bevonulása után ugrásszerűen megnőtt azoknak a száma, akik szerződést írnának alá a hadsereggel (bár az orosz elnök nem mondott konkrétumot ezzel kapcsolatban). 

Megoldás lehetne a létszámnövelésre még az is, ha egy újabb, a 2022. őszihez hasonló mozgósítást rendelnének el Oroszországban. A Kreml azonban mostanáig óvakodott egy ilyen lépéstől, és a jelek szerint továbbra is az önkéntes, szerződéses állományra akarnak támaszkodni az Ukrajna elleni harcokban. 

A világ második legnagyobb hadserege lehet az orosz?

Azt már a Lenta.ru orosz portál tette hozzá az elnök döntésével kapcsolatban, hogy

ha valóban 1,5 millióra növelik az aktív fegyveresek számát, akkor azzal az orosz hadsereg a világ második legnagyobbja lehet ebben a kategóriában.

Ezzel kapcsolatban a Global Firepower katonai portál adataira hivatkoztak, aminek a legutóbbi kimutatásában – az aktív katonai erő létszámát tekintve – a világ legnagyobb hadserege a kínai (2 035 000 fő) volt, őket követte India (1 455 000 fő), az Egyesült Államok (1 328 000 fő), Észak-Korea (1 320 000 fő) és Oroszország (szintén 1 320 000 fő). Az 1,5 milliós létszám ennek tükrében a második helyre repítené az oroszokat, legalábbis akkor, ha a többi versenyző nem hajtana végre nagyobb változtatást.

Később egyébként a Reuters hírügynökség szintén azt jelezte előre a saját beszámolójában, hogy a 180 ezer fős emeléssel az orosz lehet a világ 2. legnagyobb hadserege – bár ők nem a Global Firepowerre, hanem az International Institute for Strategic Studies (IISS) adataira hivatkozva írták ugyanezt.

Van, aki kétségbe vonja, hogy tényleg megtörténik a bővítés

Dara Massicot, a Carnegie Endowment for International Peace kutatóközpont orosz hadsereggel foglalkozó szakértője megkérdőjelezte, hogy Moszkva kész-e kifizetni az aktív katonák létszámnövelésének árát.

„Vannak módszerek egy 1,5 millió fős állandó haderő személyi állományának összeállításához, de a Kremlnek ezek nem fognak tetszeni […]. Tényleg képesek növelni a védelmi költségvetést olyan mértékben, hogy fenntartsák a hadsereg ellátását ÉS még ezt a követelményt is teljesítsék?” – írta egy közösségi médiás posztban.

Megjegyezte: Moszkva e cél eléréséhez meghozhatná azt a népszerűtlen és nehéz döntést, hogy bővítenék a sorkatonaság létszámát, vagy változtatnának a törvényeken oly módon, hogy több nő dolgozhasson a hadseregben. 

Figyeljük a jeleket azzal kapcsolatban, hogy ez egy valódi kezdeményezés lesz-e a toborzásra és a létszámbővítésre, vagy pedig csak egyfajta show-műsor mások megfélemlítésére. A jelenlegi önkéntesi módszer működik, de vannak nehézségei. Ez [a létszámbővítés – a szerk.] több kiadást/nehézséget jelent

– foglalta össze véleményét a szakértő. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2024. szeptember 11-én. Fotó: Alexander Kazakov / Reuters)