A kínai metaverzum robbanásszerű növekedése várható a következő években

2024.09.16. 17:04
Kína hároméves terve felgyorsítja a metaverzum iparát, innovációt és növekedést célozva.

Kína metaverzummal kapcsolatos ipara várhatóan gyorsan növekedni fog majd a következő három évben, a kulcsfontosságú technológiák – beleértve az 5G-t, a mesterséges intelligenciát, a blokkláncot, a felhőalapú számítástechnikát és a virtuális valóságot – folyamatos fejlesztésének köszönhetően.

„Legyen szó szórakozásról, közösségi médiáról, online oktatásról, távmunkavégzéséről vagy digitális marketingről, a metaverzum teljesen új élményeket és modelleket kínálhat a következő években” – mondta Rupert Hoogewerf, a Hurun Report elnöke és vezető kutatója. Hoogewerf ezeket a megjegyzéseket azután tette, hogy a Hurun Kutatóintézet kiadott egy jelentést, amely 2024-ben a metaverzumban a legnagyobb potenciállal rendelkező 200 kínai vállalatot rangsorolta. A lista összeállítása során azokat a vállalatokat vették figyelembe, amelyek értéke 1 milliárd dollár volt, vagy annál több.

A metaverzum fejlődése nem egyetlen technológia harca

A metaverzumot stratégiai feltörekvő iparágnak tekintik. Az elmúlt három évben egyértelműen megfigyelhető a metaverzummal kapcsolatos üzleti tevékenységek növekedése, különösen az oktatás, a pénzügyek, a turizmus és az egészségügy területén. Kínában az első helyen a technológiai óriás, a Huawei áll a metaverzumot érintő legnagyobb potenciáljával, majd az Alibaba, a Baidu, a China Telecom és a China Mobile következik. Peking, Sanghaj, Shenzhen és Guangzhou adja a vállalatok több mint felét a listán, Peking 57 vállalattal vezeti a Hurun Kína Metaverzum 200-as listáját, Sanghaj 35, Shenzhen 29 és Guangzhou 15 vállalattal követi. A metaverzumot a következő generációs internetként tartják számon, amely mélyreható módon megváltoztatja a termelést és az emberi életet, valamint elősegíti a jövő iparának fejlődését. A metaverzum magában foglalja a műszaki szabványok kidolgozását, a platformok létrehozását, a felhasználói élmény optimalizálását, valamint a törvények és szabályozások javítását.

Ezeket nem lehet egyik napról a másikra elérni, hanem folyamatos fejlődéssel kell megvalósítani, mivel a metaverzum fejlődése nem egyetlen technológia harca, hanem technológiai klaszterek együtt fejlődése

– mondta Hoogewerf.

A metaverzum piacának értéke 2024-ben várhatóan eléri a 15,9 milliárd amerikai dollárt. Ez a piac várhatóan évi 32,88 százalékos összetett éves növekedési rátát mutat 2024 és 2030 között, ami 2030-ra várhatóan 87,6 milliárd dolláros piacot jelenthet. Érdemes megjegyezni, hogy ennek az értéknek a nagy részét az Egyesült Államok generálja, amelynek piaci volumene 2024-ben várhatóan eléri a 23 milliárd dollárt. A felhasználói bázist tekintve 2030-ra várhatóan a metaverzum piacának felhasználói száma eléri a 786,6 millió felhasználót.

Metaverzum-akcióterv négy fő területen

Kína átfogó és stratégiai tervvel kívánja fejleszteni a metaverzum iparágát, melynek célja a gazdasági növekedés serkentése, munkahelyteremtés és az innovatív intelligencia technológiák alkalmazása különböző iparágakban. A 2023. szeptember 11-én bemutatott „Hároméves akcióterv a metaverzum ipari innovációjáért és fejlesztéséért (2023–2025)” nevet viselő dokumentum Kína új irányvonalát jelölte ki a metaverzum iparág fejlesztése terén.

Az akcióterv öt alapvető feladatot jelöl meg, amelyek a metaverzum fejlődésének pilléreiként szolgálnak:

  1. fejlett metaverzum-technológiák és ipari rendszerek kiépítése,
  2. háromdimenziós és interaktív ipari metaverzum kialakítása,
  3. interaktív digitális életalkalmazások létrehozása,
  4. átfogó ipari támogatási rendszer létrehozása,
  5. biztonságos és megbízható ipari irányítási rendszer kiépítése.

Az akcióterv négy fő területre összpontosít:

  1. a technológiai fejlesztések,
  2. az ipari átalakulás,
  3. az iparág támogatása
  4. és a kínai metaverzum globális integrációja.

Az akcióterv célja, hogy Kína aktívan részt vegyen a nemzetközi metaverzum-szabályozás alakításában, és biztosítsa a harmonikus összhangot a globális metaverzum-irányítási keretrendszer és a hazai szabályozás között. Ezenfelül a terv törekszik arra, hogy a metaverzum irányítására befogadó és átlátható nemzetközi rendszert alakítson ki.

A kínai metaverzum piacának növekedési rátája az előrejelzések szerint évi 31,93 százalék lesz 2023 és 2030 között. A metaverzum-iparág Kínában fontos szerepet játszik a gazdaság diverzifikációjában, különösen a gyártás és az export terén hagyományosan erős ország számára. A metaverzum új lehetőségeket teremt a digitális átalakulás és az innováció előmozdítására.

A kínai kormány elkötelezett a metaverzumban rejlő lehetőségek kihasználása mellett, hiszen a metaverzum nemcsak a gazdaságot erősítheti, hanem új munkahelyeket is teremthet. Számos új munkakör jelenhet meg ezáltal, beleértve a szoftverfejlesztőket, tartalomkészítőket, hardvergyártókat, innovátorokat és virtuális építészeket. A kínai kormány hároméves akcióterve egyértelműen jelzi, hogy komolyan veszi a metaverzum iparát, felismerve annak potenciálját, hogy jelentősen befolyásolja mind az ipari folyamatokat, mind az emberek mindennapi életét. Az akcióterv irányt mutat a metaverzum-iparág fejlesztésének, és lehetőséget teremt a vállalatok számára, hogy kiaknázzák az új digitális térben rejlő potenciált.

A szerző a Neumann János Egyetem Eurázsia Központjának kutatója.