Évtizedek óta nem látott tájfun sújtott le Kelet-Kínára

2024.09.16. 14:47
Több mint 70 éve nem láttak olyan erősségű tájfunt Kínában, mint a Bebinca. A 25 milliós Sanghaj városát hétfőn elérő vihar 121 kilométer per órás szele eddig több mint 10 ezer fát döntött ki. A városból legalább 400 ezer lakost kellett evakuálni.

Több mint hét évtizede nem tapasztalt erősségű tájfun ért partot a kelet-kínai Sanghaj városában hétfőn. Az állami média jelentése szerint a Bebinca, mely az 1949-es Gloria tájfun óta a legerősebb vihar a városban, helyi idő szerint reggel fél nyolc körül érte el a közel 25 millió lakosságú pénzügyi központot, óránként 121 kilométer sebességű széllel és heves esőzésekkel.

A városban több mint 400 ezer embert kellett evakuálni, és az erős szél már több mint 10 ezer fát kidöntött.

Egy ledőlő fa miatt megsérült egy helyi lakos. Vasárnap estétől több mint 1400 légi járatot és 570 vonatot töröltek, valamint Sanghaj leggyakrabban látogatott üdülőhelyeit is ideiglenesen bezárták. A sanghaji Disneyland is bezárta kapuit a kialakult szélsőséges időjárási viszonyok miatt. Kínában jelenleg az úgynevezett őszközépünnepet tartják, és a háromnapos munkaszünet idején Sanghaj az egyik legfelkapottabb belföldi úticélok egyike.

A múlt héten a dél-kínai Hajnan szigetén pusztított a Jagi tájfun. A Bebinca idén már a tizenharmadik tájfun, amely Kínát is érinti.