Navracsics Tibor: Ursula von der Leyen pozíciója gyengülni fog

2024.09.16. 18:59
Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter szerint Ursula von der Leyen a következő öt évben gyengébb pozícióban lesz az Európai Bizottság elnökeként.

Ursula von der Leyen második hivatali ciklusának erejét alapvetően három tényező befolyásolhatja, legitimációja, az intézményközi viszonyok, illetve a tagállamok támogatása – írta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) blogján megjelent írásában Navracsics Tibor.

A miniszter szerint Ursula von der Leyen pártpolitikai hátterét is gyengébbé tette, hogy a soron következő német választásokon pártja, a CDU veszített, és ellenzékbe vonult.

Mint írta, a brüsszeli politikus „az Európai Néppárt listavezetőjeként vett részt az európai parlamenti választáson, de a tagállamok vezetőinek támogatása azonban sokkal lanyhább. Németországban ellenzéki politikusnak számít, így nem kedvence, hanem inkább kényszerválasztása a kormánykoalíciónak. Franciaország elnöke nyíltan is fenntartásokkal fogadta von der Leyen újbóli jelölését. Mindez nem jelent túl jó kezdetet a következő öt évre.”

Összességében tehát előrejelzésünk alapján Ursula von der Leyen gyengébb pozícióban lesz az elkövetkező öt évben, mint az előző időszakban volt. A tagállamok belpolitikai problémái, az uniós intézmények sérülékenységei nehezebbé teszik a támogató politikai környezet kialakítását és az Európai Bizottság vezetői szerepének felvállalását

– hangsúlyozta Navracsics Tibor.