Rendkívüli bejelentést tett az Instagram: azonnal megváltozik több millió ember fiókja

GettyImages-1235097461
2024.09.17. 16:41
Az Instagram kedden bejelentette, hogy számos frissítést hajt végre a 16 év alatti felhasználóknál. Sokkal szigorúbb lesz az üzenetküldés az alkalmazásban, és a 16 év alatti felhasználóknak automatikusan priváttá teszik a fiókjukat. Ezekkel a lépésekkel elsősorban a tinédzsereket kívánják sokkal hatékonyabban védeni.

Az Instagram kedden számos olyan változtatást jelentett be, amelyek több millió tinédzser fiókját automatikusan priváttá teszik, továbbá fokozzák a szülői felügyeletet, és alapértelmezettként beállítják az üzenetküldési korlátozásokat, hogy ezekkel megvédjék a gyerekeket az esetleges veszélyektől – olvasható közleményükben.

A bejelentés szerint a 16 év alatti felhasználóknak mostantól szülői jóváhagyására lesz szükségük ahhoz, hogy megváltoztassák a „Teen Accounts” névre keresztelt beállításokat, amelyek kiszűrik a sértő szavakat, illetve korlátozzák azt is, hogy ki léphet velük kapcsolatba.

Mostantól a 16 év alatti felhasználóknak csak azok küldhetnek üzeneteket vagy címkéket, akiket követnek.

Az alkalmazás abban is megújult, hogy a „Tarts szünetet” funkció keretében időszakos emlékeztető üzenetek érkeznek. Ezzel arra kívánják ösztönözni a fiatalokat, hogy tegyék le a telefonjukat.

A vállalat a közleményében emlékeztetett, hogy az Instagramot, amelyet világszerte több mint 2 milliárd ember használ, egyre komolyabb ellenőrzéseknek vetik alá. Gyakran azzal vádolják, hogy nem kezeli megfelelően az ártalmas tartalmakat, és káros hatással van a fiatalok mentális egészségére.

Januárban Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója egy kongresszusi meghallgatáson bocsánatot kért a közösségi médiával kapcsolatos okokból elhunyt gyerekek szüleitől, akik például az online zaklatás következtében követtek el öngyilkosságot. 

(Borítókép: Instagram applikáció. Fotó: Getty Images Hungary)