Hatalmas buszbaleset történt Peruban, rengeteg turista sérült meg

2024.09.17. 10:44
Buszbaleset történt hétfőn a perui Machu Picchu inka fellegvárból lefelé vezető úton. A buszos cég nyilatkozata szerint a baleset „figyelmetlenség miatt” következett be.

Mintegy 30 turista szenvedett csonttöréseket és súlyos sérüléseket egy buszbalesetben, amely a dél-perui Machu Picchu inka fellegvárból lefelé vezető úton történt – adta hírül az MTI. „Harminc sérült turistánk van, mindannyiukat a regionális fővárosba, Cuzcóba szállították” – mondta az AFP francia hírügynökségnek egy rendőrségi tisztviselő.

A rendőrség és a falubeliek segítettek a sérülteknek, akiket Aguas Calientes város egészségügyi központjába vittek. A baleset akkor történt, amikor a buszvezető, aki a régészeti lelőhelyet a közeli Aguas Calientes várossal összekötő kanyargós úton haladt, elvesztette uralmát a jármű felett, majd legurult egy 15 méteres lejtőn.

Legalább húsz turista, köztük mexikói, olasz, chilei és guatemalai állampolgárok többszörös törésekkel kerültek kórházba. A többiek testük különböző részein zúzódásokat szenvedtek. A sérültek között két japán és egy kínai állampolgár is volt.

A balesetről több videót is közzétettek a közösségi oldalakon a helyi lakosok.

A busz tulajdonosa, a Conssetur közlekedési vállalat a közösségi oldalakra feltett közleménye szerint a jármű akkor szenvedett közlekedési balesetet „figyelmetlenség miatt”, amikor Machu Picchuból tartott visszafelé. A rendőrség vizsgálatot indított a baleset okának megállapítására – tette hozzá a cég.

A Machu Picchu naponta átlagosan 4,5 ezer látogatót fogad. Az 1983 óta a világörökség része, a Cuzcótól 130 kilométerre, 2438 méteres magasságban fekvő fellegvárat a 15. században építették Pachacutec inka császár (1438–1470) parancsára.