Ismeretlen anyagokat tartalmazó leveleket postáztak több amerikai képviselőnek is

2024.09.18. 10:57
A novemberi elnökválasztás közeledtével egyre több fenyegetést kapnak az amerikai képviselők, az FBI jelenleg egy halom levelet vizsgál, amelyeket különböző államok államtitkárainak és állami választási irodáknak címeztek, viszont ismeretlen anyagokat tartalmaznak. Az FBI és az államok postai felügyelete közös erővel dolgozik az anyagok beazonosításán és a feladók kiderítésén.

Az FBI és az Egyesült Államok Postai Felügyeleti Szolgálata (U.S. Postal Inspection Service) egy sor gyanús levelet vizsgál, amelyek közül néhány ismeretlen anyagot tartalmazott, és amelyeket országszerte választási tisztviselőknek küldtek – erősítették meg az ügynökségek kedden. 

Az AP értesülései szerint a port tartalmazó csomagokat Iowa, Kansas, Nebraska, Oklahoma, Tennessee és Wyoming államtitkárainak és állami választási irodáknak küldték.

Az FBI és postai ellenőrző szolgálat egy sor gyanús küldeményt vizsgál, amelyeket több állam választási tisztviselőinek küldtek

– közölték az ügynökségek a CBS Newsnak adott nyilatkozatukban.

„A levelek némelyike ismeretlen anyagot tartalmazott. Szorosan együttműködünk a bűnüldöző partnereinkkel, hogy reagáljunk az egyes esetekre, és biztonságosan összegyűjtsük a leveleket” – tették hozzá.

„Partnereinkkel együtt azon is dolgozunk, hogy megállapítsuk, hány levelet küldtek, ki vagy kik voltak a levelekért felelősek, és mi volt az indíték a levelek mögött” – fejtették ki. „Mivel ez egy folyamatban lévő ügy, nem kommentáljuk tovább a nyomozást, de a nyilvánosságot biztosíthatjuk, hogy a biztonság a legfőbb prioritásunk. Szeretnénk továbbá mindenkit emlékeztetni arra, hogy körültekintően kezeljék a leveleket, különösen az ismeretlen feladóktól érkezőket” – figyelmeztettek.

A gyanús levelek azután érkeztek, hogy a szövetségi bűnüldöző szervek és a kiberbiztonsági tisztviselők figyelmeztették az állami választási adminisztrátorokat, hogy komoly fenyegetésekkel kell szembenézniük ebben a választási szezonban. A CBS Newsnak a közelmúltban a billegő államok választási tisztviselői azt mondták, hogy a fenyegetések november előtt fokozódnak.

Naponta kapunk fenyegetéseket, akár hangpostán, akár e-mailben, akár a közösségi médiában, akár személyesen

– mondta a demokrata Jocelyn Benson, Michigan államminisztere.

Hozzátette, hogy ő személyesen is kap fenyegetéseket, „és egyre többet. Ezek mind hazugságokban és félretájékoztatásban gyökereznek, ami mindig kiábrándító és szomorú, de ugyanakkor valós” – figyelmeztetett.