Egy interjúban a NATO-val szembeni nyílt háború lehetőségéről beszélt Vlagyimir Putyin. Az Index Frontvonal című műsorának legfrissebb adásában állandó szakértőnkkel, Tarjányi Péterrel ezúttal arra kerestük a választ, hogy vajon engedélyezik-e Ukrajnának a nagy hatótávolságú rakéták orosz célpontok elleni bevetését, illetve szóba került az is, hogy újabb merénylet történhetett Donald Trump ellen.

„Volt egy olyan hírszerzési információ, hogy Irán szintén merényletet készített elő az Egyesült Államokban Donald Trump ellen, ami a legutóbbival együtt a harmadik kísérlet volt egy amerikai elnökjelölttel szemben” – mondta Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő az Index Frontvonal című műsorában. 

Hozzátette, ennek egyfajta bosszúüzenete volt, hiszen Trump elnöksége alatt az Iszlám Forradalmi Gárda vezetőjét, Szulejmánit az ő parancsára likvidálták, amiről már akkor tudható volt, hogy iráni részről egyáltalán nem lesz bocsánatos bűn .

Kifejtette azt is, hogy mindez nagyon sok szempontból feladja a leckét a politikai éshírszerzési elemzőknek, kommunikációs szakembereknek, hogy mit tegyenek.

A kommunikációs szakembereknek egy kampányban úgy kell szerveznie a kommunikációt, hogy ez részvétet hozhat adott esetben a jelöltnek, amivel szemben a demokrata jelölt nem tud csípőből, azonnal válaszolni

– világít rá a szakértő.

Tarjányi Péter szerint valami nagyon megváltozott az Egyesült Államokban, ugyanis a belpolitikai küzdelmekben élesen odaszólnak egymásnak a jelöltek, illetve egy-egy államban nagyon kemény politikai kommunikációs csaták zajlanak. Elmondása szerint ez jellemző volt az Egyesült Államokra. „Tényleg azt lehet érezni, hogy tétje van ennek a mostani elnöki kampánynak” – emelte ki.

Kommunikációs háború zajlik az orosz–ukrán fronton

A szakértő arról is beszélt, hogy Ukrajna próbálja úgy beállítani, hogy a kurszki betörés sikeres volt, miközben az látható, hogy az összeütközés egyre élénkebbé válik, Oroszország szeretné az ott lévő ukrán erőket kiszorítani.

„Ebben a kommunikációs felütés az, hogy Kijev folyamatosan arról beszél, hogy sikeres volt a hadművelet, merthogy Donyeck térségéből átcsoportosításra kerültek az orosz erők, és Donyeckben több területen, Pokrvosz irányában lelassultak az orosz támadások, innentől kezdve pedig ez a hadművelet már önmagában sikeres volt, egyrészt azért, mert az átcsoportosítás erőátvonást kényszerített ki az oroszoktól, ami miatt lassultak a hadműveletek, másrészt az orosz társadalom értesült arról, hogy valójában Ukrajna már orosz területeket képes támadni” – fogalmazott Tarjányi Péter. 

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról, ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Frontvonal legújabb részét, ide kattintsanak: